Proprietarii pot asigura locuintele pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren fie printr-o polita facultativa, fie printr-o asigurare obligatorie emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), potrivit unor noi reglementari ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Reglementarile de pana acum impuneau incheierea unei polite obligatorii pentru cele trei riscuri, dupa expirarea asigurarii facultative. Printr-un ordin sl CSA (nr.15/2012), de la 1 septembrie, proprietarii de locuinte care au incheiat polite facultative privind riscurile prevazute de Legea nr.260/2008 aveau obligatia sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii celor facultative. Astfel CSA stabilea ca proprietarii care doresc sa-si acopere riscul pentru valori mai mari decat nivelul acoperit de PAD (Polite de Asigurare impotriva Dezastrelor), pot cumpara polite facultative doar dupa ce incheie o polita obligatorie.
Ordinul amintit mai sus, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a fost contestat in instanta de Astra Asigurari, liderul pietei de profil in 2011. Instanta a hotarat sa suspende Ordinul CSA nr.15/2012. De voie, de nevoie. Consiliul CSA a hotarat, miercuri, revenirea la forma anterioara a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinte. Astfel, proprietarii isi pot indeplini obligatiile prevazute de lege privind incheierea unei asigurari care sa acopere riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare obligatorie emisa de PAID, fie printr-o asigurare facultativa.
Nici amenzi, dar nici ajutoarei
Potrivit Legii nr.260/2008, proprietarii care nu-si asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 de lei. Se pare insa ca autoritatile locale nu au timp de asa ceva. Spun asta pentru ca am contactat 13 primari din orasele si comunele salajene, intrebandu-i daca au aplicat vreo amenda celor care nu si-au asigurat locuintele. Raspunsul a fost NU, pe linie. Asta inseamna fie ca in asezarile respective toti proprietarii si-au asigurat locuintele, ceea ce e mai greu de crezut, fie ca autoritatile locale privesc cu multa ingaduinta prevederile Legii 260/2008. Cert este ca proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.