Artă în vatra satelor – un proiect care aduce teatrul în mai multe sate din judeţ

Proiectul “Cultură’n şură” revine în Sălaj, cu „Artă în vatra satelor”, un proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Şurile sătenilor, conace boiereşti sau curţile bisericilor de lemn vor deveni, pentru o seară, inedite săli de teatru, unde publicul spectator va fi invitat să se aşeze pe baloţi de paie şi să savureze o comedie semnată de regizorul Victor Olăhuţ, recunoscut pentru umorul şi subtilitatea sa.
În acest an, spectacolul „Experimentul” va fi jucat în mai multe locaţii din Sălaj, după următorul program: marţi, 17 iunie, ora 21:45 – comuna Dragu, la Conacul Bethlen; miercuri, 18 iunie, ora 21:45 – sat Inău, în curtea bisericii de lemn; joi, 19 iunie, ora 21:45 – sat Noţig, biserica de lemn şi vineri, 20 iunie, ora 21:45 – comuna Sălăţig, la şura cu paie a lui Sandu Ilieş.
Participarea la evenimente este gratuită.
Spectacolul „Experimentul” după texte de Ion Băieşu şi alţi autori români contemporani este o comedie spumoasă despre neaşteptata relaţie de prietenie ce se formează între un fost magistrat şi nimeni altul decât hoţul care îi intră în casă. Femeia de serviciu din cadrul blocului, un detectiv improbabil, trebuie să dezlege misterul hoţului urcat pe burlan.
Din distribuţia spectacolului „Experimentul” fac parte actorii Marin Grigore, Iulian Gliţă şi Florentina Năstase.
Cultură’n Şură a debutat în urmă cu 13 ani în comuna Hida, la iniţiativa regizorului sălăjean Victor Olăhuţ, cu girul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului, condus de poetul şi publicistul Daniel Săuca. Reprezentaţiile teatrale de anul acesta vor fi susţinute în spaţii alternative pitoreşti, de la şuri şi gospodării până în proximitatea clădirilor de patrimoniu restaurate de Ambulanţa pentru Monumente. Pe traseul caravanei teatrale mai sunt comunele Cuciulat, Gârceiu, Păuşa şi Brusturi. Programul integral precum şi locaţiile vor putea fi accesate pe paginile www.culturansura.ro şi www.facebook.com/culturansura.
În plus, fiecare reprezentaţie va fi precedată de un atelier de teatru pentru copii, susţinut de actori din echipa proiectului. Teatrul nu este doar o formă de divertisment, ci şi un instrument non-formal de educaţie, coeziune socială şi dezvoltare comunitară.
Partenerii proiectului sunt Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Asociaţia Arhaic
