Poligonul de la Aghires sta in continuare in calea constructiei celui de-al doilea tronson al centurii Zalaului. Ministerul Apararii isi mentine deocamdata pretentia de a fi echivalat valoric terenul, in ciuda demersurilor autoritatilor judetene de a se debloca situatia. „Dupa trei luni de zile, am primit in sfarsit un raspuns de la Armata. Mi-au spus ca solicitarea mea e in analiza”, a declarat prefectul Alexandru Vegh, iritat de lipsa de intelegere a celor de la minister.
Ministrii promit din gura
Inca din perioada guvernarii Tariceanu, ministrii Apararii au promis ca vor rezolva situatia poligonului de la Aghires. Ministrul de atunci, Teodor Melescanu, promitea in 2008, cand vizita Salajul, ca-si va ajuta colegul liberal – primarul Radu Capilnasiu, sa gaseasca o solutie pentru soseaua ocolitoare. Schimbarea de guvern a adus si un nou ministru, respectiv pe Gabriel Oprea. Venit la Zalau de mai multe ori, ministrul Oprea a promis de fiecare data ca Armata nu va sta in calea realizarii centurii Zalaului. Anul trecut, lucrurile erau gata sa aiba un final fericit – Armata isi dadea acordul pentru cedarea poligonului de la Aghires in anumite conditii. Autoritatile judetene trebuiau sa identifice o locatie care sa indeplineasca parametri ceruti de NATO si sa suporte cheltuielile cu mutatul poligonului de la Aghires, plus dotarea noului poligon. In vara anului trecut, prefectul Alexandru Vegh s-a pus pe treaba si a gasit o locatie la Crasna, unde armata are un poligon. Atunci, la intelegere cu primaria comunei Crasna, s-a identificat un teren care sa fie alocat Armatei, echivalentul suprafetei de la Aghires. Entuziasmul prefectului s-a stins insa cand Armata a cerut, pe langa intelegerea initiala, echivalarea valorica a terenurilor. Pretentiile Armatei sunt de domeniul absurdului, in acest caz fiind nevoie de jumatate din suprafata extravilanului comunei Crasna pentru a-i multumi pe militari.
„Intelegere am avut de fiecare data la ministri. Lucrurile se blocheaza undeva in esalonul doi din minister”, crede prefectul Alexandru Vegh.
Centura pe jumatate – traficul greu, tot prin oras
Primul tronson al centurii municipiului Zalau a fost finalizat in 8 octombrie 2010. Cei zece kilometri de sosea deviaza traficul greu de la intrarea dinspre Panic in Zalau si ajunge tocmai la podul de la Aghires. Aici s-au investit aproape 12 milioane de euro, proveniti din fonduri Phare, de la bugetul central si o parte de la bugetul local al municipiului. Pentru a fi eficienta, centura Zalaului ar trebui sa continue pana pe Meses, insa lucrarile s-au blocat nu din lipsa de fonduri, ci din cauza problemelor legate de proprietatea asupra terenului pe care ar trebui sa fie construit cel de-al doilea tronson. Practic, statul se faulteaza singur, pentru ca Ministerul Apararii nu vrea sa renunte la poligonul de la Aghires fara o rasplata consistenta in bani de la administratia locala.
Eficienta actualei centuri este redusa, soseaua legand momentan doar bazinul Simleu Silvaniei de bazinul Crasnei. Daca traficul greu urmeaza jumatatea de centura, venind dinspre Simleu, ajunge la Aghires, iar de acolo trebuie sa treaca exact prin centrul Zalaului ca sa ajunga pe Meses, pe drumul european E81 care duce la Cluj. Asa ca traficul greu este deviat tot pe vechea sosea de centura, care trece prin partea estica a municipiului. Practic, nu s-a rezolvat nimic cu darea in folosinta a primului tronson al centurii. Mai este nevoie de cei sase kilometri care leaga Aghiresul de Meses pentru a se realiza o deviere a traficului greu in conditii bune, care sa decongestioneze circulatia rutiera prin Salaj.