Producatorii agricoli nu au voie sa incen-dieze miristile sau pajistile permanente pentru inlaturarea resturilor de vegetatie. Cei care vor proceda in acest mod risca excluderea de la plata sprijinului pe suprafata pentru anul 2013. In acest sens, Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) a incheiat un protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta privind actiunile de monitorizare a mo-dului in care fermierii respecta bunele conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente. „Precizam ca nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe teren arabil, iar obiectivul acestei conditii este mentinerea materiei organice in sol, prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor. Agricultorul care utilizeaza teren arabil nu trebuie sa arda miristile sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor si nu este permisa nici arderea vegetatiei permanente, scopul fiind mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului. In cazul in care arderea a fost provocata de cauze necunoscute, iar agricultorul prezinta sesizarea inre-gistrata la politie sau ISU, se considera ca au fost respectate bunele conditii agricole si de mediu”, a declarat vineri pentru Graiul Salajului, Vaida Bela, director executiv adjunct al Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Salaj.
Arderea miristilor duce la excluderea de la plata subventiei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...