Gospodarii și fermierii trebuie să implementeze de anul acesta sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile. Vor putea face acest lucru respectând pașii din Legea Compostului-legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care a intrat în vigoare începând cu data de 20 februarie 2021.
Conform acestei legi, arderea frunzelor și a resturilor vegetale în gospodării este interzisă, devenind contravenție. Cei care vor încălca legea vor achita amenzi între 400 și 800 de lei (persoanele fizice), respectiv între 10.000-20.000 lei (persoanele juridice). Aceste amenzi sunt aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.
“Arderea frunzelor este interzisă din acest an, iar cei care încalcă noua legislație vor suporta amenzi care pot ajunge până la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice. Conform legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, lege cunoscută ca Legea Compostului, frunzele, resturile de la toaletarea copacilor, resturile vegetale, gunoiul de grajd și în general deșeurile compostabile trebuie colectate selectiv iar arderea acestora devine contravenție care se pedepesește cu amendă de la 400 la 800 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Gărzii de Mediu.
Garda Națională de Mediu, prin comisariatele județene de mediu, controlează activitatea producătorilor de compost digestat și va lua măsuri de sancționare pentru nerespectarea dispozițiilor prezentei legi. Pentru evitarea amenzilor, atât persoanele fizice cât și cele juridice trebuie să respecte legea, mai exact să colecteze selectiv frunzele și resturile vegetale, așa cum este meționat în Legea Compostului.
Conform art.1 alin.3 din Legea Compostului, autoritățile locale ar fi trebuit să creeze contextul care să permită o astfel de colectare. “Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autoritățile administrației publice locale sau după caz subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, se extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei Plătește pentru cât Arunci, și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural”, scrie în textul de lege.
Conform rapoartelor și măsurătorilor efectuate de reprezentanții Gărzii de Mediu, arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează drastic calitatea aerului.
Bine,bine da în fundul grădinii ne mai putem căca sau ne amendează pentru poluare??!!??Voi de noi.
Era un articol util daca mergeati pe la primarii si informati populatia care dintre primarii este pregatita sa preia deseurile de frunze si crengi.Asa e un articol de birou, inutil, numai sa va aflati in treaba.
Frunzele sunt depozite de bacterii, trebuie arse altfel transmit bolile !
În cazul acesta trebuie să eliminam spatiile verzi din gospodăriile noastre să tăiem copacii și vom betona curțile că să nu mai plătim in plus la eliminarea deșeurilor
Si totusi cum le colectam ? in ce recipienti le depozitam si cine si cind le ridica ?
Curățenia de primăvară din grădini și livezi , prin arderea resturilor, este o metoda naturala de igienizare, recomandata de specialiști. Dar niște habotnici , care nu știu cum se face munca în agricultură, emit legi care nu au nici o treabă cu subiectul. Cică arderea unor crengi ar polua aerul. Trebuie sa ne așteptăm să nu se interzică și focul pentru grătare, la iarba verde, chiar în loc amenajat. Totul nu este altceva decât afacere, pentru vânzarea otrăvurilor, pentru igienizarea grădinilor. Unde nu-i cap, vai de…români.
Cita incultura poate sa fie la conducerea acestei tari ! Nu se gindesc inainte de a da legea ! Ce sa faci cu crengile, vita de vie, trandafiri in urma toaletari lor ? La fel numai prostii pe toata linia ! se da ordin ca parinti sa dea copii la liceie tehnologice, scoli profesionale , meserii etc ! Dar nu se gindesc ca prima data trebuie trimisi la scoli tehnice de maistri care sa-i invete pe copii, sa doteze ateliere cu unelte di materiale pentru practica etc sa fie specialisti pregatiti.
Si pe urma sa inceapa scoala cind tot e pregatit. Si acum sunt liceie tehnologice ex o clasa de timplari de 26 de elevi vreau sa iasa timplari calificati dar la liceu pentru practica in atelier au o singura rindea si un ferestrau aduse de acasa de cel care ii supravegheaza.
Veniti dimineata sau la sfarsit de saptamana in ,,zona industriala”al ,,orasului”Cehu Silvaniei.
Sa vedeti ce fum de vopsele si lacuri de la firme de prelucrarea lemnului se amesteca cu mirosul de la fermele de porci din zona.
In urma acestuia puteti interzice arderea frunzelor.