Din totalul contractelor de munca cu norma intreaga, peste 41 la suta sunt cu salariul minim pe economie
rn
Blocul National Sindical (BNS) atrage atentia asupra faptului ca numai 50 la suta din angajatori au operat modificari ale contractelor individuale de munca în vederea compensarii transferului sarcinii contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Potrivit statisticilor, România are aproximativ 3,1 milioane de angajati la privat si 1,2 milioane de bugetari. Sindicalistii spun ca pe 31 martie 2018 erau înregistrate 2.196.895 de contracte de munca cu timp complet, cu salariul de încadrare egal cu salariul minim, adica 41,13 la suta din totalul contractelor de munca cu timp complet.
rn
Un sfert dintre angajatori nu au miscat
nici un deget in favoarea angajatilor
rn
Ca efect însa al adoptarii OUG 79/2017 prin care sarcina contributiilor sociale a trecut de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018, România este singurul stat din Uniunea Europeana în care contributiile la asigurarile sociale pentru sistemul de pensii si cel de asigurari sociale sunt platite integral de angajati.
Sindicalistii spun ca 24 la suta din angajatorii activi nu au operat nicio modificare a contractelor individuale de munca, nici macar pentru un singur contract, pentru compensa pierderea din venit a angajatului prin marirea contributiilor, odata cu transferul acestora integral de la angajator la angajat.
rn
1,2 milioane de angajati au salariile diminuate
rn
BNS constata ca aproximativ 1,2 milioane de angajati au salariile diminuate si alti 608.781 sunt expusi riscului de diminuare.
Astfel, 1.135.418 salariati au înregistrat, în martie 2018, fata de noiembrie 2017, reduceri ale veniturilor salariale nete. 169.440 de salariati au suportat integral transferul sarcinii contributiilor, 965.978 de salariati au suportat partial transferul sarcinii contributiilor. 608.781 de salariati au primit compensarea transferului sub forma de bonusuri, contractele lor de munca au ramas însa neschimbate în ceea ce priveste salariul de baza brut, ca urmare angajatorul poate decide oricând unilateral diminuarea sau stoparea acestor forme de remunerare, potrivit BNS.
rn
S-au inmultit contractele cu salariul minim
rn
Condeferatia sindicala transmite ca, în afara de contractele individuale de munca modificate ca efect direct al cresterii salariului minim, doar 26 la suta din contractele individuale de munca înregistrate în Revisal au fost modificate astfel încât valoarea salariului net sa ramâna neschimbat.
Daca salariatii care la 31 decembrie 2017 aveau salarii de încadrare la nivelul salariului minim de 1.450 lei au beneficiat de protectie prin majorarea slariului minim prin lege, angajatii de pe alte paliere de salarizare au avut de suferit, explica BNS. Exemplu concret este faptul ca, daca la 31 decembrie 2017 erau înregistrate 1.825.423 de contracte de munca cu timp complet, cu salariul de încadrare egal cu salariul minim (34,9 la suta din total contracte de munca cu timp complet), la 31 martie 2018 erau înregistrate 2.196.895 de contracte de munca cu timp complet cu salariul de încadrare egal cu salariul minim, adica 41,13 la suta din totalul contractelor de munca cu timp complet.