Analize decontate pentru depistarea si evaluarea alergiilor la copii. Pana luni, 12 august 2019, la ora 13.00, un numar de 6.376 de parinti din tara au semnat o petitie online, iar cifra acestora este in crestere. Testele sunt costisitoare si foarte rar o familie isi permite sa suporte costul analizelor. Alergiile afecteaza aproximativ 20% din populatie, iar o parte din ele sunt transmise ereditar, spun specialistii.

rn

Foarte multi copii din Romania sufera de una sau mai multe alergii, arata Asociatia Romana de Educatie in Alergii. Un sondaj realizat in perioada februarie-aprilie 2019, de catre Asociatia Romana de educatie in alergii, arata ca dintre 630 de copii care au participat la cercetare, 75% au alergie la lactate, 40% au alergie la oua, 38% au alergii respiratorii iar 33% au diferite alergii alimentare. Cei mai frecvent mentionati 5 alergeni de tip respirator au fost polenul de ambrozie ca si alte tipuri de polenuri, acarienii, parul sau epiteliile diverselor animale si mucegaiurile. In ceea ce priveste alergiile de contact cei mai frecvent mentionati au fost detergentii si cosmeticele, iar la categoria alte tipuri de reactii pe primul loc au fost medicamentele.
Parintii micutilor se plang de costurile mari ale testelor: “Analizele pentru a masura nivelul alergiilor se repeta frecvent: de 2 ori pe an sau anual. Pentru 36% dintre respondenti, analizele depasesc 2.500 lei per an. Peste 200 dintre respondenti platesc peste 400 lei lunar pentru a cumpara lapte praf special. La 56% dintre respondenti nu li s-a specificat un timpul de vindecare al acestor alergii”, se arata in textul petitiei. Doar testul de intoleranta la alimente costa 850 lei.
“Numarul copiilor cu alergii este in crestere de la an la an, iar Casa nationala de asigurari de sanatate (CNAS) nu deconteaza analize specifice in acest sens sau doar o parte infima. Aceste analize sunt extrem de scumpe iar o familie cu un venit mediu nu isi va putea permite niciodata aceste analize, mai cu seama ca ele trebuiesc repetate periodic”, arata initiatoarea petitiei online.
Alergiile reprezinta cea mai intalnita afectiune cronica in Europa. Peste 150 de milioane de europeni sufera de alergii iar pana in 2025 se estimeaza ca jumatate din intreaga populatie a Uniunii Europene va fi afectata, este semnalul de alarma tras de catre Organizatia Mondiala de Alergologie. In plus, 20% dintre pacientii alergici traiesc cu frica unei posibile crize de astm, soc anafilactic sau deces din cauza unei reactii alergice.