Trăind sub cupola ilustrului apostol al neamurilor- sfântul Pavel, apostolului Timotei i s-a conturat imaginea ucenicului pilduitor: ascultător, discret, energic și curajos. Aceste calități i-au câștigat meritul de a fi un nelipsit însoțitor al lui Pavel, în timpul celei de-a doua călătorii misionare.
Timotei s-a născut la Listra, locul în care l-a întâlnit pentru prima dată pe mentorul său și sălașul familial în care bunica Loide și mama Eunice l-au educat cu pioșenie în credința ebraică. Timotei a fost printre primii care s-a convertit la evanghelie, iar din acel moment viața lui s-a derulat după făgașul paulin, devenind un periplu continuu prin cetățile Tesalonic, Atena, Corint, Efes, și, în sfârșit, Roma, locul primei încarcerări al lui Pavel. Timotei, neobosit „comis voiajor” al apostolului neamurilor, a ţinut legătura între Pavel şi tinerele comunităţi creştine întemeiate de el.
Timotei a fost prezent la martiriul lui Pavel, după care s-a întors la Efes, unde devenise, între timp, episcop. Timotei a fost conducătorul Bisericii din Efes timp de 15 ani. Conform tradiției, în anul 80, Timotei a încercat să oprească o procesiune păgână cu idoli, ceremonii și cântece. Ca urmare, păgânii înfuriați l-au bătut și l-au târât la marginea drumului, omorându-l cu pietre.
În secolul al IV-lea, moaștele sale au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Biserica Orodoxă și Greco-Catolică îl serbează în fiecare an la data de 22 ianuarie, iar Biserica Romano-Catolică la data de 26 ianuarie.
Dragi cititori, filosofii antici considerau că cea mai frumoasă priveliște este lupta eroului cu soarta. ”Un popor care posedă conștiinta primejdiei, zămislește geniul”, spunea savantul Robert D”Harcourt. Primejdia este o situație în care trebuie să riști să pierzi ceva. Astăzi trăim fără încetare în situații care ne primejduiesc cele mai profunde valori dăruite de Dumnezeu, valori supreme și eterne care ar trebui să stea deasupra celor efemere.
Pentru sfântul Timotei, ceasul primejdiei a fost ”ceasul revelației puterii de bine și ceasul eroismului”. Primejdia a fost prilejul perfect pentru a-și mărturisi atașamentul la datorie. Fie ca această trăire a lui să inspire și vremurile noastre!