Sala „Porolissum” a Consliului Judetean Salaj a devenit neincapatoare ieri in jurul amiezii. Peste 300 de crescatori de albine, din cei 550 declarati in judet, au venit la Adunarea Generala a Apicultorilor pentru a lua in seama activitatea conducerii asociatiei, a participa la stabilirea bugetului pe anul in curs, a propune masuri de imbunatatire a activitatii stuparilor salajeni, a-si spune of-urile. Din Raportul prezentat de Gheorghe Ursente, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine- Filiala Salaj a reiesit ca anul 2012 nu a fost unul tocmai favorabil pentru cele 30.000 de familii de albine din judet. Datorita secetei, flora a fost afectata. La fel si activitatile pastorale, salcamul fiind compromis in totalitate, situatie nemaiintalnita de 30-40 de ani. La nivelul judetului au fost infiintate cinci cercuri apicole a caror raza de activitate cuprind intreg Salajul.
La Adunarea Generala a Apicultorilor salajeni de ieri si-a facut prezenta si Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Din cele expuse de Fetea am retinut ca Programul National Apicol are unele defectiuni, ca de pilda plata pentru polenizare. In toate tarile lumii taxa de polenizare este platita de proprietarul terenului pe care se afla cultura. La noi plateste crescatorul de albine pentru ca polenizeaza cultura si o face mai fertila. Apoi, apicultorul are dreptul incontestabil de a obtine carnetul de producator si a-si valorifica marfa in piete. Cand veni vorba despre noul impozit agricol, presedintele Fetea a spus ca era necesar un astfel de impozit, pentru ca el se aplica si in alte tari ale Europei. As fi vrut sa-i amintesc un citat din Albert Einstein, care spunea ca „daca ar dispare albina de pe suprafata globului, omul ar mai avea doar patru ani de viata”. Nefiind apicultor, am tacut. Un apicultor din sala ,care nu s-a prezentat, l-a atentionat pe presedinte ca nu e corecta forma de impozitare a familiilor de albine, mai ales ca este vorba de impozitul pe venit. Apicultorul anonim a propus sa fie impozitate doar familiile de albine productive, nu si familiile ajutatoare ori nucleul de productie.
Daca in privinta cantitatii de miere de albine obtinuta de apicultorii salajeni judetul nostru se situeaza pe locul 12 la nivel national, in ceea ce priveste polenul, Salajul produce 50 la suta din cantitatea de polen a tarii. Desi judetul nostru este mic, apicultorii salajeni au accesat sapte la suta din fondurile Programului National Apicol. In prezent exista peste 30.000 de familii de albine in judet si numarul lor este in crestere de la an la an.