Pentru ca productia de miere de albine a fost in ultimii ani compromisa de starea vremii, intr-un mod sau altul, apicultorii din comuna Marca doresc sa faca bani din exportul de venin de albine, care este la mare cautare in industria farmaceutica, a cosmeticelor,a suplimentelor nutritive etc.. Initiativa apartine Fundatiei Agapis. Este unul dintre cele 10 proiecte de afacere castigatoare din competitia „Fabricat in tara lui Andrei”. Fundatia Agapis a intrat in competitie cu o propunere de afacere prin producerea si valorificarea veninului si a polenului de albine, si nu oricum, ci „bio”. „Vom incepe pe plan local, in comuna Marca prin implicarea a 10 familii de apicultori, 25 de persoane vor participa la cursuri de calificare in apicultura, iar in aprilie dorim sa infiintam centrul de colectare si ambalare a veninului si polenului de albine. „Unora dintre aceste familii le vom da familii de albine. Toate vor primi echipamente colectoare de polen si de venin si celelalte echipamente necesare in apicultura”, explica Alin Prunean, presedintele Fundatiei Agapis.

Produse „bio” – scumpe, dar de calitate
Alin Prunean are ambitii mari cu acest proiect: „Intr-un an si jumatate vrem sa producem „bio” polen si venin de albine si sa obtinem certificatele necesare pentru a vinde ca produs „bio”. Asta inseamna ca vopsitul lazilor se va face cu o vopsea ecologica, fagurii vor fi doar din ceara „bio”, instrumentarul apicol sa fie din inox, tratamentele sa nu fie pe baza de chimicale, locul in care sunt amplasate albinele sa nu fie poluat prin activitatea agricola si altele”, ne-a explicat initiatorul proiectului. Acesta nu se teme ca va trebui sa vanda mai scump. Este obisnuit deja cu piata din exterior si stie ca strainii sunt dispusi sa plateasca pentru calitate.

Veninul, cel mai cautat produs apicol
Mai mult decat atat, Prunean si-a propus ca in doi ani apicultorii din comuna Marca sa devina cei mai mari producatori de venin de albine din Romania. „Veninul de albine este foarte cautat in Uninea Europeana. La venin avem asigurata desfacerea pentru tot ce urmeaza sa producem. Productia la venin nu e atat de mare. Vorbim acum in grame si sute de grame. Avantajul nostru este ca s-au facut studii pe calitatea produselor apicole si se pare ca produsele din Romania sunt cele mai bune, pentru ca nu exista asa multa poluare”, a adaugat directorul „AGAPIS”. Intrebat fiind daca albinele de la care se colecteaza polenul vor fi sacrificate, Alin Prunean ne-a explicat ca sunt colectoare speciale, niste placute, care stimuleaza albinele sa le intepe. Dupa ce se usuca, veninul este dus la colectat si ambalat.

Primarul din Marca este multumit ca apicultorii vor obtine „pretul corect”
Primarul comunei Marca, Dan Sumulan, ne-a declarat ca proiectul propus de Prunean este binevenit in comuna. Primaria le va pune la dispozitie spatiul de care au nevoie pentru constructia Centrului. „Am inteles ca vor face 2-3 locuri de munca, dar cel mai important este ca apicultorii de la noi din comuna vor obtine pretul corect pe kilogramul de miere, si chiar deasupra pietei. La noi in comuna exista apicultori autorizati, dar si neautorizati – mai dezvoltati decat cei autorizati – dar care fac apicultura traditionala si nu doresc sa obtina subventii sau fonduri europene”, ne-a spus edilul. Acesta a mentionat ca este dispus la colaborare cu cei care implementeaza proiectul.
In cadrul competitiei „Fabricat in tara lui Andrei”, proiectul din Salaj s-a numarat printre cele peste 500 de proiecte de dezvoltare sociala din intreaga tara. Ideea de a dezvolta, prin apicultura, o comunitate, a prins, astfel ca proiectul a fost selectat printre cele 20 de proiecte finaliste. Saptamana trecuta a fost declarat castigator, alaturi de alte noua idei de afaceri din intreaga tara. Valoarea finantarii asigurate prin proiect este de 32.000 de euro.