Inainte ca in multe zone din mediul rural să ajungă gazul, apa, canalizarea, ba in unele cătune şi curentul electric, APIA ţine morţiş să introducă internetul.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) demarează cea mai amplă campanie de informare a ţăranului roman despre cum să folosească Internetul in relaţia cu autorităţile. In acest scop incepand de azi funcţionarii APIA vor avea intalniri cu agricultorii din toate zonele ţării prin intermediul centrelor judeţene.
Doina Pintea, responsabil mass-media al Centrului Judeţean al APIA Sălaj, afirma că „la cele şapte centre locale s-au desfăşurat intalniri cu fermierii, pentru o informare eficientă a acestora cu privire la facilitatea de identificare online a parcelei agricole, prin care beneficiarii, prin conexiune la internet pot să acceseze baza de date cu imagini a agenţiei (LPIS). Pentru campania care incepe acum ne propunem ca toţi fermieirii să depună cererea electronică prin aplicaţia IPA Online”. Pană aici toate bune şi la locul lor.
Cursuri intensive pentru toţi ţăranii
In judeţul Sălaj se depun anual in jur de 24.000 de cereri pentru sprijinul pe suprafaţă. Statisticile ne arată că la noi ruptura informaţională e in floare, nu degeaba doar puţin peste 7 la sută dintre romanii din mediul rural au acces la internet. Doina Pintea spunea că asta nu inseamnă că fiecare ţăran trebuie să deţină un computer şi o conexiune la internet, dar cu sprijinul funcţionarilor de la APIA ne dorim ca toată lumea să aibă hărţi electronice. Autorităţile cunosc faptul că o mare parte a ţăranilor, fie ei sălăjeni ori de aiurea nu ştiu să utilizeze internetul şi işi propun inclusiv să susţină cursuri intensive de educare a acestora prin specialiştii noştri.Scopul final al campaniei zice-se că ar fi creşterea gradului de educare a agricultorilor, care fiind mai informaţi, vor avea şanse mult mai mari de a accesa fonduri europene. Nimic rău in asta. Numai că mai e mult pană departe.
Mulţi agricultori nu inţeleg nimic
Suferim cu toţii de o brambureală informaţională şi ne e greu să inţelegem că alţii (badea Ion şi lelea Mărie) nu inţeleg nimic din tot ce ni se intamplă . „Cum, nu poate intra pe internet să afle ce acte ii sunt necesare pentru a accesa fonduri europene?” sau „Cum, n-are un copil, un nepot,care să-l ajute să afle cum se accesează fondurile europene? Eu, nici as, dar nici străin de net m-am chinuit vreo două ore să scot dintr-un soft al agenţiei accesibil pe net numărul parcelei pentru un vecin, ca să poată să depună cererea pentru subvenţie. M-am gandit atunci la spusele secretarului general al ONU, Kaffi Annan şi imi vine să cred că ele sunt mai acuale in Romania decat in Bangladeş: „Cu internetul nu văruieşti şcoli. Cu un computer nu rezolvi analfabetismul. Haideţi mai intai să le dăm acelor oameni o pensulă şi un abecedar şi mai apoi să-i ridicăm in era digitală”.