De anul viitor, alimentele de la Uniunea Europeana destinate persoanelor sarace nu vor mai fi finantate din fondurile pentru agricultura ale Comisiei Europene. Prin urmare, de distribuirea pachetelor de alimente nu se va mai ocupa Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentiile judeteme de Plati si Interventie in Agricultura. Asta dupa ce, in acest an o firma din Bulgaria a dat o teapa APIA trimitand saracilor romani miere falsificata. Tot o firma din Bulgaria a „uitat” sa trimita, anul trecut, faina si ulei, in valoare de 27 milioane de euro, conform contractului de achizitie incheiat cu APIA.
Senatorul salajean Gheorghe Pop a cerut ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, ca in programul de ajutorare a persoanelor nevoiase sa fie distribuite produse romanesti si sa nu se mai faca achizitii de produse alimentare din strainatate, de calitate inferioara, „evitandu-se astfel tepele pe care, an de an, le primim de la firme straine”, spune senatorul. „Nemultumirea agricultorilor, cu precadere a celor din judetul pe care-l reprezint in Parlament, este bine intemeiata. Alegatorii mi-au dat cateva mici exemple: cumparam miere de albine din Bulgaria ca sa o impartim familiilor nevoiase, iar in Salaj avem sute de apicultori care produc miere si alte produse apicole de calitate superioara. Ai nostri isi vand greu marfa, iar strainii se imbogatesc. Un alt exemplu este faina de grau. Anul acesta s-a inregistrat productie foarte buna de grau, insa pretul cu care producatorii si-au putut valorifica recolta a fost derizoriu. L-au vandut la straini ca, mai apoi, acelorasi familii nevoiase din Romania sa le distribuim faina din import (poate chiar produsa din grau romanesc, vandut la un pret mai mic)”, subliniaza Pop.
Ministrul Agriculturii i-a raspuns senatorului salajean ca achizitiile publice se fac prin publicarea anunturilor de participare la licitatii prin SEAP, unde au acces toti comerciantii si distribuitorii de alimente din Romania si Uniunea Europeana. Acesta mai spune ca agri-cultorii din tara noastra sunt primii anuntati de MADR. si totusi nu se prezinta la licitatii… poate pentru faptul ca pretul pe care il ofera UE pentru produsele alimentare este sub pretul de productie in Romania. Atlfel nu se explica. Vin strainii si ne dau marfa de o „calitate” direct proportionala cu pretul pe care UE il pune pe sanatatea romanilor sarmani.
In aceasta toamna, peste 38 de mii de salajeni au primit „pomana de la UE”. Oamenii au primit 17 kilograme de faina alba, noua kilograme de faina de porumb, o punga cu paste fainoase, cinci litri de ulei, doua conserve cu zacusca a cate 400 de grame, o cutie de 800 de grame cu rosii in suc propriu, patru conserve cu carne de porc a cate 300 de grame, doua kilograme de zahar si ar fi trebuit sa mai primeasca 250 grame de miere. Mierea a fost retrasa insa de la distribuire deoarece s-a dovedit ca era miere contrafacuta, provenita de la bulgari.