martie 22, 2025

Apelul medicului Jidveianu, după condamnarea de la Zalău, se judecă abia în aprilie

spital

După ce a contestat decizia pronunțată de judecătorii sălăjeni în noiembrie anul trecut, medicul pediatru Horea Jidveianu are de așteptat cel puțin până în luna aprilie pentru a vedea dacă magistrații clujeni îi vor da o sentință mai blândă.

Medicul a primit, la Tribunalul Sălaj, o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare, fără acord de recunoaștere a vinovăției, pentru luare de mită. În plus, i s-a interzis să mai profeseze timp de doi ani în sistemul public și a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității. Medicul a atacat sentința, iar apelul are termen la Curtea de Apel Cluj data de 1 aprilie 2025.

„Condamnă inculpatul J. N.-H. (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale). (…) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) şi k) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de medic chirurg pediatru în cadrul sistemului sanitar public şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 2 ani, a cărei executare va începe la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatului sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Sibiu, pe durata unui termen de încercare de 4 ani (…) pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Sibiu, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţiile din comunitate. (…)pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta un număr de 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Asociatia „Dr. Carl Wolff” Cămin Persoane Vârstnice – Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice Sibiu şi la Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu. (…) obligă inculpatul plata sumei de 7.500 lei cheltuieli judiciare către stat”,a u decis, în noiembrie 2024, judecătorii de laTribunalul Sălaj.

Vă reamintim că, în 14 decembrie 2022, doi medici chirurgi pediatri de la Spitalul Județean de Urgență, Horea Jidveianu și Ioan Așchilean, au fost reținuți sub acuzația de luare de mită.

Medicul Jidveianu a fost acuzat de luare de mită în formă continuată (15 acte materiale). Potrivit procurorilor, din probele administrate până în acest moment, în perioada 2021-2022, în calitate de medic chirurg și ortoped pediatru la Spitalul Județean de Urgență Zalău, a primit sume între 100 și 1.200 de lei de la aparținătorii unor minori, pentru a îndeplini sau a urgenta unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma totală încasată astfel ar fi fost de 8.050 lei, spun procurorii.

Medicul Ioan Așchilean, chirurg pediatru și el la Spitalul Județean de Urgență Zalău, acuzat tot de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale), alături de doctorul Horea Jidveianu, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. Judecătorii de la Tribunalul Sălaj au admis acordul încheiat și l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

1 thought on “Apelul medicului Jidveianu, după condamnarea de la Zalău, se judecă abia în aprilie

  1. De ce munca neremunerată în folosul comunității nu se face pe șantierul autostrăzii sau la societățile de salubrizare, nici de cum la biblioteci sau centre de sănătate ? Ar învăța și cei condamnați cam ce înseamnă munca.

Comments are closed.