Ansamblurile salajene „Columna” si “Porolissum” din cadrul Casei Municipale de Cultura din Zalau condusa de Gabriela Hossu, cu sprijinul coregrafului Marin Hossu si a dirijorului maestrul Grigore Grigorut, precum si cunoscutii interpreti de muzica populara Ileana Domuta Mastan, Rodica Pop Seling, Vasile Coca, Deisa Buzgau, si Alexandra si Ionut Chira, au facut senzatie duminica, in Ungaria, la festivalul „La obarsii, la izvor”, care a avut loc la Centrul Cultural Roman din Gyula.
Aflat la cea de-a cincea editie, festivalul organizat de Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, in colaborare cu Clubul Lions Porolissum Zalau, i-a avut pentru prima data invitati pe artistii din Salaj, care au reusit sa readuca in sufletele romanilor din Ungaria spiritul si traditia de acasa. Muzica, costumele exce-ptionale si dansurile populare din mai multe zone folclorice ale tarii jucate cu atata daruire de tinerii Ansamblului Folcloric Columna din Zalau au adus lacrimi de bucurie pe chipurile spectatorilor si au reinviat in sufletele romanilor din Ungaria dorul de plaiurile natale.
Evenimentul a fost si un bun prilej de socializare intre romanii care traiesc in Ungaria si a reusit sa atraga chiar si cetateni maghiari curiosi sa cunoasca traditia si obiceiurile salajene si nu numai. La invitatia Episcopiei, au fost prezenti la festival preoti care slujesc in eparhiile ortodoxe din Ungaria, reprezentanti ai Ambasadei Romaniei in Ungaria, oficiali ai consulatelor romane din Ungaria, dar si romani din Salaj, Bihor, Satu Mare, Cluj si Arad. Din partea Episcopiei Salajului a fost prezent la eveniment inspectorul preot Silviu Popa. Preasfintia Sa, episcopul ortodox la Gyula, Siluan Manuila, a declarat in deschiderea evenimentului ca aceasta editie a festivalului a fost posibila cu sprijinul Ministerului ungar pentru Resurse Umane, al Primariei municipiului Zalau, al Consiliului Judetean Salaj si al Episcopiei Salajului.
Din discutiile purtate cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Gyula am aflat ca exista o comunitate de aproximativ 700 de persoane, dar nu toate se declara de origine romana. Cu totii merg insa la biserica ortodoxa, asculta ruga-ciunile in limba romana. Recent, Biserica Ortodoxa Romana a fost recunoscuta de statul maghiar in randul bisericilor istorice din Ungaria, iar la cel mai inalt nivel al diplomatiei din Romania si din Ungaria s-a discutat si s-a obtinut acordul partii maghiare pentru amplasarea la Gyula a statuii lui Andrei Saguna. Motivul ales de oficialitati este ca aici locuieste cea mai mare comunitate de romani din Ungaria si, in plus, exista chiar si o scoala generala si un liceu romanesc, „Nicolae Bal-cescu”. In cadrul unitatii de invatamant se preda atat in limba romana, cat si in limba maghiara, iar elevii beneficiaza si de camin si cantina.
Un spectacol de exceptie – complex, impresionant, emotionant
La fiecare editie a Festivalului „La obarsii, la izvor”, au fost invitati interpreti si dansatori dintr-un judet al Romaniei – Bihor, Satu Mare, Bistrita, Arad si Timis, iar acum a venit randul Salajului sa-si arate valoarea. Si nu a dat gres, dupa cum au declarat pentru Graiul Salajului cei prezenti. Complexitatea dansurilor populare, frumusetea co-stumelor, vocile incontes-tabile si muzica populara de suflet i-a cucerit pe romanii din Ungaria. Daca artistii invitati la editiile anterioare au promovat traditia si obiceiurile judetului din care provin, salajenii au reusit sa impresioneze prin promovarea obiceiurilor si traditiilor din mai multe zone folclorice ale tarii – Salaj, Maramures, Moldova si Banat – zone din care proveneau, la obarsii, si spectatorii. Acuratetea si profesionalismul dansatorilor si al interpretilor au multumit pe toata lumea, astfel ca spectacolul a fost declarat cel mai complex si impresionant spectacol organizat vreodata la Centrul Cultural din Gyula, Ungaria. Aplauzele si felicitarile nu au contenit sa curga, iar episcopul Siluan a precizat ca „daca am organiza un festival <>, fiecare participant de azi ar fi meritat sa castige marele trofeu. Va multumesc pentru minunata zi de sarbatoare pe care ne-ati oferit-o si Dumnezeu sa va binecuvanteze”.
„Trebuie sa marturisesc ca a fost si emotionant si splendid si inaltator, pentru ca am observat ca oamenii care au fost in sala s-au simtit <>, la obarsiile lor, pentru ca acest festival reprezinta, de altfel, intoarcerea la obarsii, la vatra din care ei faceau parte. Trebuie sa va aduc aminte ca obarsiile acestor romani care se intind pe toata granita de est a Ungariei sunt la Satu Mare, Bihor, Arad, Salaj si poate chiar mai departe si am observat ca oamenii s-au simtit ca acasa, in largul lor. Programul din aceasta seara a fost emotionant, cu atat mai mult cu cat tinerii artisti au prezentat un program cultural din mai multe zone folclorice, cu un costum variat, cu un ritm variat, cu muzica variata, ceea ce le-a readus aminte obarsiile si valoarea culturala pe care ei o merita ca sarbatoare in aceasta seara”, a declarat consilierul episcopal, preot Origen Sabau, in exclusivitate pentru Graiul Salajului.
La finalul festivalului, participantii au fost rasplatiti cu vin si cozonac, produsele traditionale romanesti aduse de acasa, din Romania.
Salajul va avea o zi oficiala la Gyula
Grupul Lions Porolissum Zalau a sprijinit organizarea Festivalului de duminica din Gyula, iar pentru anul viitor reprezentantii grupului au „pus la cale” organizarea unei zile oficiale a Salajului la Gyula, la care sa participe, pe langa artisti si dansatori, si mesteri populari din Salaj, astfel incat salajenii sa-i invete pe romanii din Ungaria si altfel de traditii si obiceiuri.
„In momentul in care am aflat de la parintele consilier al Episcopiei Ortodoxe din Ungaria despre acest proiect si ca acest festival se afla la a V-a editie, am povestit despre asta colegilor mei din club si, in unanimitate, s-a aprobat sa participam atat din punct de vedere material, cat si al intermedierii aprobarii participarii ansamblurilor la acest spectacol, considerand ca, alaturi de limba, obiceiurile si traditiile unui popor sunt elemente definitorii. Ne-am gandit sa le bucuram sufletele fratilor nostri romani de aici, din Ungaria, si sper ca am reusit acest lucru. Cu aceasta ocazie am discutat infiintarea Zilei Oficiale a Salajului la Gyula, unde sa participe si mesteri populari care sa prezinte si alte obiceiuri. Vom avea o discutie si cu reprezentantii Consiliului Judetean Salaj si sper ca anul viitor sa ne reintalnim cu totii aici”, a declarat pentru Graiul Salajului Viorel Urs, presedintele Lions Porolissum Zalau.
Ansamblurile folclorice din Salaj i-au cucerit pe romanii din Ungaria
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...