La traditionala Sarbatoare Pastorala „Masurisul Oilor”, care va avea loc duminica la Magura Priei, invitat important este Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum” al Casei Municipale de Cultura Zalau. De ce au optat organizatorii pentru aceasta formatie artistica? Tocmai pentru rezultatele prestigioase pe care le-au obtinut talentatii artisti de-a lungul vremii, in tara si in strainatate. Sa nu uitam ca, recent, grupul de dansatori a avut o prestatie excelenta in cadrul emisiunii – concurs „Romania Danseaza”. Dar pana s-a ajuns la rezultatele de exceptie a fost nevoie de daruire si talent. Despre toate acestea, despre „cele vazute si nevazute” ale actului artistic, am purtat un scurt dialog cu Gabriela Hossu, coregraful Ansamblului „Porolissum” si totodata managerul Casei Municipale de Cultura Zalau.

Perfectiunea in dans inseamna efort
Ceea ce se intampla in spatele scenei, pregatirile ansamblului pentru diversele momente coregrafice reprezinta „o munca imensa”, dupa cum a declarat ieri Gabriela Hossu, dar daruirea dansatorilor face ca totul sa fie mai usor. „Atat dansatorii, cat si instrumentistii au aceeasi chemare. Exerseaza atat de mult cat este nevoie, in functie de complexitatea actului artistic ce urmeaza sa fie prezentat”, explica coregraful. De pilda, organizatorii show – ului „Romania Danseaza” i-au anuntat inainte cu trei saptamani ca au intrat in semifinale, insa li s-a cerut sa trimita in prima saptamana doua momente coregrafice diferite, din care juriul sa aleaga ce ar putea fi prezentat pentru semifinala. Potrivit Gabrielei Hossu, unul dintre momentele coregrafice pe care le-au pregatit special pentru concurs a fost din zona Vaii Barcaului, iar celalalt de pe Valea Somesului. Juriul a ales ca dansatorii Ansamblului Profesionist „Porolissum” din Zalau sa prezinte dansul de pe Valea Somesului, in urma caruia au primit din partea celor trei jurati binemeritatele stelute aurii.
Gabriela Hossu a tinut sa precizeze ca „marele merit este al dansatorilor, pentru ca au multi ani de dans in spate si accepta cu usurinta elementele noi, dar si cele cu dificultate in executie. Nu le place monotonia”. La Bucuresti, programul de repetitii solicitat de trustul Antena 1 a fost cuprins in intervalul orar 9.00 – 21.00. Dansatorii salajeni au facut fata cu brio. Ba mai mult, coregraful ansamblului ne povestea ca inclusiv in pauzele scurte pe care le aveau la repetitiile din Bucuresti dinainte de concursul „Romania Danseaza”, dansatorii ansamblului au invatat figuri de dans ale altor participanti. „Se vede sunt dedicati dansului”, a adaugat Gabriela Hossu.
Pe de alta parte, au fost momente in care cele paisprezece perechi de dansatorii salajeni au avut la dispozitie doar cateva zile pentru a pregati acte artistice pe care sa le prezinte in cadrul unor spectacole. „Se munceste foarte mult, insa cu rezultat”, a incheiat coregraful ansamblului, Gabriela Hossu.

Portul popular „la patru ace”
Desi au inceput cu un singur model de costum, in timp, datorita numeroaselor participari la festivaluri nationale si internationale de folclor si avand in vedere bogatia repertoriului muzical – coregrafic, s-a impus si necesitatea diversificarii costumelor populare, pentru a cuprinde toate zonele tarii. Potrivit informatiilor furnizate de catre coregraful Ansamblului „Porolissum”, primele costume pe care le-au imbracat dansatorii au fost confectionate de calugaritele de la Tismana. Mai tarziu, au gasit mesteri populari foarte talentati care au reprodus de fiecare data modelele cerute. „Am vrut si am reusit sa pastram modelele vechi ale costumelor populare, in ceea ce priveste croiala, broderia realizata manual, sau culorile, care sunt specifice fiecarei zone”, spune Gabriela Hossu. Ne povestea ca frumusetea si autenticitatea costumelor pe care le imbraca azi artistii ansamblului se datoreaza si prezentei dansatorilor in importante spectacole filmate in cadrul emisiunii „Tezaur Folcloric”, precum si exigentei realizatorului Marioara Murarescu.

„Columna”, pepiniera ansamblului „Porolissum”
Ansamblul folcloric salajean „Columna” a fost infiintat pentru a fi pepiniera ansamblului „Porolissum”. Gabriela Hossu, coregraful celor doua ansambluri, ne povestea ca in primii ani de activitate „Columna” avea 12 perechi de dansatori. Datorita prezentei ansamblului pe micul ecran, a crescut numarul copiilor pentru care dansul popular prezinta interes.
In prezent, Ansamblul Folcloric „Columna” este constituit pe patru generatii si cuprinde peste 190 de copii, cu varste intre 6 si 21 de ani. „Exista o legatura extraordinara intre cele doua ansambluri. Se sustin reciproc, multe dintre spectacolele mari le au in comun”, a apreciat Gabriela Hossu. Majoritatea micilor dansatori ai Ansamblului „Columna” isi doresc sa ajunga pe mai tarziu dansatori profesionisti ai ansamblului „Porolissum”.
Orchestra condusa de dirijorul de exceptie Grigore Grigorut sustine din punct de vedere muzical si coregrafic atat dansatorii si solistii vocali ai Ansamblului Profesionist „Porolissum”, cat si momentele coregrafice ale Ansamblului Folcloric „Columna”, iar coregrafii care se ocupa de dansatorii celor doua ansambluri sunt Gabriela si Marin Hossu.