Ansamblul folcloric “Plaiuri Salajene” din Horoatu Crasnei, condus de invatatorul Ioan Sur, a participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la cea de-a XII-a editie a Festivalului national de folclor “Mugurel de cantec si de joc” din localitatea Mihai Viteazu din judetul Cluj.
De data aceasta, Ansamblul “Plaiuri Salajene” a fost vedeta festivalului, cei din Horoatu Crasnei fiind invitati sa evolueze pe scena din Mihai Viteazu cu un spectacol amplu de cantece si jocuri salajene. Nu au lipsit nici solistii vocali pe care invatatorul Ioan Sur ii promoveaza. De data aceasta a mers cu liceenii Bianca Bicazan si Cosmin Dragos, dar si cu Monica Sabau, eleva in clasa a VI-a. Si pentru ca cei din comuna Mihai Viteazu au vrut sa le arate oaspetilor din Horoatu Crasnei ca sunt speciali pentru comuna lor, Ansamblul “Plaiuri Salajene” a primit si o diploma de excelenta din partea lor.
Tot cu aceasta ocazie a avut loc si intalnirea bi-anuala a autoritatilor locale dintre cele doua comune. Potrivit lui Ioan Sur, din 2007 are loc schimbul cultural intre cele doua comune prin intermediul ansamblurilor de folclor. Incepand cu anul trecut, cele doua consilii locale organizeaza intalniri bianuale, una la Mihai Viteazu si una la Horoatu Crasnei. “Acum a fost o delegatie de consilieri la Mihai Viteazu, urmand ca ei sa ne intoarca vizita luna viitoare”, a precizat Ioan Sur. Nici scolile din cele doua comune nu au stat deoparte. Din anul 2010, intre cele doua scoli s-a incheiat parteneriatul “Prietenia, o carte mereu deschisa” prin care se organizeaza vizite reciproce cu scopul de a promova turismul si a-si face cunoscute unii altora frumusetile naturale de care se bucura cele doua comune.
Ansamblul “Plaiuri Salajene” din Horoatu Crasnei, vedeta festivalului din Mihai Viteazu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...