Ansamblu cu şase statui de 3,5 metri, în curtea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin

1

 

 

 

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău anunţă deschiderea unei impresionante instalaţii de artă contemporană la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, unde, din 12 aprilie 2025, pot fi admirate şase sculpturi monumentale, cu o înălţime de 3,5 metri, realizate de reputatul artist Cătălin Bădărău.

„Intitulat „Martirii”, proiectul reprezintă o iniţiativă comună a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea şi a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” şi este amplasat în proximitatea cenotafului marelui om politic de pe Dealul Ţarinei. Instalaţia propune o formă de terapie prin artă, reinterpretând artistic traumele colective şi individuale trăite în perioada regimului comunist. Publicul, în special tinerii, este invitat la un demers introspectiv şi la un dialog activ cu trecutul recent, prin intermediul artei contemporane”, precizează reprezentanţii muzeului.

Potrivit acestora, cele şase lucrări, realizate din materiale moderne, se remarcă prin forţă expresivă şi dimensiuni impunătoare. Fiecare piesă simbolizează spaţii şi momente definitorii din istoria recentă – de la detenţie şi tortură, la moarte, rezistenţă şi speranţă. Prin această abordare, arta devine un canal esenţial al memoriei colective şi al vindecării simbolice.

Instalaţia de la Bădăcin continuă demersul artistic iniţiat în urmă cu un an la Oradea, unde alte patru lucrări din acelaşi ciclu au fost amplasate în apropierea Catedralei Greco-Catolice. Acest al doilea ansamblu sculptural, realizat în contextul Anului Naţional „Cardinal Iuliu Hossu”, îşi propune să creeze un arc peste timp şi spaţiu – o legătură simbolică între Catedrala din Oradea şi Casa Memorială „Iuliu Maniu”, unind două repere ale rezistenţei, memoriei şi identităţii noastre.

Cătălin Bădărău este născut în 1981 la Adjud, fiind unul dintre cei mai apreciaţi sculptori români contemporani. Absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia Sculptură (promoţia 2003, clasa prof. Aurel Vlad), a obţinut în 2014 titlul de doctor în arte plastice şi decorative. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 2007 şi activează în prezent ca asistent universitar în cadrul UNArte Bucureşti. Printre distincţiile obţinute se numără: Premiul pentru Tineret al UAP (2017), Premiul „Matei Brâncoveanu” (2016), Premiul pentru Sculptură la Bienala de Artă Contemporană „Aegyssus”, Tulcea (2015).