Comasarea alegerilor, noua metoda de desemnare a candidatilor USL, precum si candidatura lui Irinel Columbeanu sau intrarea in Parlament a Partidului Poporului se inscriu in cadrul anomaliilor politice ale anului 2012, pregătite de partidele romanesti pentru a-i atrage pe alegatori. Totul are un singur scop, bine definit: intrarea in Parlament si guvernarea Romaniei in urmatorii patru ani. Lupta se anunta a fi una pe muchie de cutit, analistii politici vorbind de cea mai urata campanie electorala organizata dupa caderea regimului comunist.
Politica romaneasca pregateste intens anul 2012 si a rezervat pentru cetatenii acestei tari o serie de „surprize”. Multe sunt anomalii pe care societatea va trebui sa le suporte mai cu seama in campania electorala dinaintea alegerilor din noiembrie.
Ca si in 2011, la inceput de an USL tine capul de afis. Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca USL isi va desemna candidatii la alegerile locale si parlamentare pana in luna iunie, in urma unui proces de validare publica, respectiv a unor alegeri preliminare deschise tuturor cetatenilor. Liderul pesedist nu a precizat insa cum se va desfasura din punct de vedere tehnic aceasta desemnare a candidatilor in urma unui proces de validare publica. Totusi, Ponta a declarat ca exista o decizie a Comitetului Executiv al PSD prin care parlamentarii in exercitiu isi vor pastra colegiile pe care le ocupa in acest moment, pe motiv ca merita aceasta rasplata pentru ca au rezistat pe baricadele Opozitiei. „Cred ca discutam in acest moment despre lansarea in spatiul public a unei propuneri politice care, in esenta, poate constitui un proces democratic de desemnare a candidatilor. Aceasta propunere va trebui prezentata, explicata si supusa spre validare in interiorul partidelor din structura USL”, spune Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj.
Usor confuz, derutat de anuntul facut de Ponta, vicepresedintele PNL Salaj, Mirel Talos, spune ca „orice consultare a cetatenilor da un plus de democratie sistemului de selectare a candidatilor”, insa crede ca „si un sondaj de opinie este un mecanism sigur de testare a popularitatii candidatilor”. „Dar daca putem pune la punct un sistem de consultare a cetatenilor, o vom face”, completeaza liberalul.
Chiar daca liderii USL se feresc sa recunoasca, aceasta masura a fost luata de USL pentru a-i convinge pe alegatorii nehotarati ca alianta dintre PSD si PNL este alternativa daca vor schimbarea „regimul Basescu – Boc”, dar si pentru a elimina orice conflict din interiorul partidelor in urma desemnarii candidatilor la alegerile parlamentare si locale.
Votam pe sase buletine in noiembrie
Comasarea alegerilor locale si parlamentare in noiembrie poate intra cu succes in categoria anomaliilor politice ale acestui an. Analistii politici sustin ca „traditia noastra democratica, destul de fragila, ar trebui sa fie «alergica» la astfel de momente” si ratiunea economiei la bugetul de stat „nu are nicio legatura cu democratia”. Daca detii o majoritate parlamentara nu inseamna ca ai voie sa faci orice si nu inseamna ca poti schimba regulile jocului in timpul jocului. Si mai ales in perioade de criza politica, economica si financiara. Toate aceste actiuni au repercusiuni in comportamentul politic. Cum va primi, sa spunem, PDL, daca va pierde alegerile, o modificare de legislatie care sa avantajeze in mod cert si clar USL? Sau cum va primi UDMR, daca va fi in opozitie, o modificare a pragului electoral la 10 la suta. Acesta poate fi reversul politic al actiunilor de astazi ale partidelor ce detin majoritatea.
Noua generatie de politicieni: Iri si DDD
Intrarea in Parlament a Partidului Poporului, precum si candidaturile surpriza ale unor oameni de genul Irinel Columbeanu la Primaria Capitalei reprezinta cele mai mari cosmaruri ale politicii romanesti. Acesti „luptatori” anti coruptie au aparut pe fondul unei nemultumiri cronice a oamenilor de la marginea societatii, identificati in special in zona Moldovei si Dobrogei. Dupa ce timp de aproape 20 de ani PRM a fost vedeta extremismului si radicalismului politic romanesc, iata ca acest loc este luat cu brio de catre Partidul Poporului – Dan Diaconescu. Cresterea spectaculoasa a partidului in sondajele de opinie se datoreaza si mediatizarii excesive a lui „Domnu@ Dan”, care a aparut in diferite ipostaze: de arestat, de victima a sistemului actual, de om politic, de vedeta de televiziune. Insa, o mare contributie a avut-o programul populist in 20 de puncte ce infecteaza cu usurinta alegatorii neinformati si fara studii. Se promite fara fundament impartirea averii statului catre popor sau scutirea de la plata ratelor bancare timp de 12 luni.
Anomaliile politice ale anului 2012
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...