Din 190 de consilieri judeteni si locali, din 89 de institutii, verificati de Agentia Nationala de Integritate (ANI), 78 se fac vinovati de conflict de interese sau incompatibilitate sau sunt suspectati de coruptie, potrivit unui comunicat de presa. In mandatul 2008-2012, cei 78 au incheiat, emis sau aprobat nu mai putin de de 654 de facturi de achizitii directe si 443 de contracte cu firme la care ei sau sotii lor detin actiuni sau parti sociale. Suma totala care a ajuns din bugetele locale la firmele consilierilor ajunge la 8,5 milioane de euro. Conform ANI, „lipsa de transparenta a procesului decizional pe plan local, coroborata cu nivelul scazut de acces la informatii de interes public al majoritatii locuitorilor din mediul urban si rural reprezinta factori destabilizatori la adresa societatii romanesti”. Pe lista consilierilor judeteni si locali in cazul carora s-a constatat incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa si penala precum si nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, in perioada exercitarii mandatului 2008 – 2012, se afla si patru consilieri din Salaj: trei judeteni si unul municipal. Dintre cei patru, doar unul singur va fi consilier si in mandatul 2012-2016.
Agentia Nationala de Integritate sustine ca patru consilieri din Salaj sunt incompatibili. Alesii demonteaza acuzele.
Simona Trif „Nu erau bani din bugetul local”
Simona Trif, consilier local in Consiliul Municipal Zalau in mandatul 2008-2012, a fost evaluata ca incompatibila de catre ANI, avand incheiate sase contracte de furnizare produse lactate, in cuantum de 344.460 de lei, cu institutii subordonate Consiliului Local Zalau. „Nu este un caz de incompatibilitate pentru ca acele sume nu au fost alocate din bugetul local. Sumele pentru alimente au fost constituite din banii primiti de la parinti, iar Consiliul Local nu are nicio legatura”, explica Simona Trif nevinovatia. Aleasa in 2008 pe lista PSD, Trif a renuntat in acest an la o noua candidatura.
Alexandru Serban „Este o confuzie”
Fostul consilier judetean Serban Alexandru (PSD) este acuzat de „conflict de interese penal, incompatibilitate si fals in declaratii” pentru un contract de perfectionare profesionala incheiat cu o institutie subordonata Consiliului Judetean Salaj. „Este vorba de o confuzie pe care am lamurit-o la inceputul anului. Eram in Consiliul de Administratie la Muzeu, de unde nu am luat nici un ban, si am avut un contract de colaborare cu Centrul de Cultura. Cand am primit sesizarea, mi-am dat imediat demisia de la Muzeu. A verificat si Curtea de Conturi cazul si totul a fost in regula”, sustine Serban.
Ioan Mocan „Am dat bani, nu am primit”
Ioan Mocan, consilier judetean din partea PDL in mandatul 2008-2012, este prezentat ca fiind in „conflict de interese penal si incompatibilitate”, din cauza unui contract de prestari servicii de transport incheiat cu o institutie subordonata CJ. „Nu am contract cu nimeni de la Consiliul Judetean. Am primit de la ANI o notificare cum ca as avea un contract cu Muzeul de Istorie. Da, am un contract cu Muzeul, dar pentru descarcare arheologica. Am dat bani, nu am primit”, a demontat Mocan acuzatiile celor de la ANI.
Gavril Biris „O sa contest decizia ANI”
Consilier judetean din partea USL in urmatorii patru ani, Biris Gavril este acuzat de „conflict de interese penal, incompatibilitate si fals in declaratii” in urma incheierii a patru contracte pentru servicii de transport cu o institutie subordonata CJ, de unde a rezultat un beneficiu patrimonial in cuantum de 30.512 lei. „Am auzit ceva despre comunicatul ANI, dar nu stiu nimic. O sa contest decizia. Eu nu am semnat niciun contract. Am ceva actiuni putine la o firma”, a precizat Gavril Biris.