Zeci de agenți economici din Sălaj au fost amendați în luna noiembrie pentru nerespectarea legislației în vigoare privind relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă.

Potrivit inspectorului Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, Luminița Nemeș, inspectorii de muncă au găsit o serie de nereguli și s-au aplicat amenzi totale în cuantum de 65 de mii de lei, dar și foarte multe avertismente.

Pe linia relațiilor de muncă, acțiunile întreprinse au avut ca obiectiv în principal identificarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată, dar și a celor care încalcă alte prevederi ale legislației din domeniul relațiilor de muncă referitoare la timpul de muncă și de odihnă, ore suplimentare, munca în repaus săptămânal și în sărbători legale, etc.

Au fost controlați 85 de agenți economici, din care 23 au fost sancționați, aplicându-se cinci amenzi în cuantum total de 41.000 lei și 31 de avertismente.

Pe linia securității și sănătății în muncă, au fost verificați 39 de agenți economici, fiind aplicate 19 sancțiuni contravenționale, din care cinci amenzi în valoare totală de 24.000 lei și 14 avertismente.

Inspectorii au găsit nereguli ”explozive”

După cum informează reprezentanții ITM Sălaj, angajatorii verficați nu respectă dispozițiile legale privind repausul săptămânal, munca de noapte, sărbătorile legale și munca suplimentară; la locul de muncă organizat al angajatorului nu sunt păstrate copiile  contractelor  individuale de muncă pentru toți salarații; nu se respectă obligația de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat; nu se respectă termenele de transmitere a elementelor contractului individual de muncă,  a modificării, respectiv a suspendării acestora în registrul general de evidență a salariaților în format electronic; registrul electronic se completează cu date eronate sau incomplete; neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite; nerespectarea obligației de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă documentele și informațiile solicitate, necesare controlului,  la termenele stabilite.

Controlul securității și sănătății în muncă a scos la iveală ”situații explozive”, adică foarte multe deficiențe care pot duce la punerea în pericol a vieții și sănătății angajaților.

Unele firme nu aveau certificatul de examinare „in situ” pentru instalațiile care funcţionează în mediu potenţial exploziv; nuau respectat termenul de depunere la ITM a dosarului de cercetare a evenimentului. Nu s-au evaluat riscurile de accidentare și îmbolnăviri profesionale pentru toate posturile de lucru, nu au fost respectate prevederile legale privind comunicarea evenimentelor; lipsa dispozitivelor de protecție pentru delimitarea, îngrădirea și semnalizarea zonelor periculoase; neactualizarea planului de prevenire și protecție pentru toate posturile de lucru cu specificarea echipamentelor de muncă și a echipamentului individual de protecție utilizat. Nu s-a elaborat programul de instruire-testare a lucrătorilor la nivelul unității, nu se efectuează la termen reviziile tehnice periodice ale echipamentelor de muncă care au stabilite termene de valabilitate a funcționării, personalul cu atribuții specifice în domeniul SSM total nepregătit, neorganizarea la nivelul unității a serviciului intern de prevenire și protecție.

S-au mai găsit nereguli precum neefectuarea măsurării rezistenței de dispersie a prizelor de împământare la recipientul GPL, netransmiterea listei cu substanțele și preparatele chimice periculoase pe care le deține unitatea, conform prevederilor Legii nr.360/2003.

”La angajatorii la care s-au constatat nereguli au fost aplicate, în ambele domenii de competență, sancțiuni proporționale cu gravitatea faptelor, totodată, fiind dispuse măsuri obligatorii de remediere a neconformităților constatate”, precizează reprezentanții ITM Sălaj.