Angajații din muzeele și bibliotecile din toată țara au anunțat că nu renunță la formele de protest și la greva generală pe care și-au propus să le organizeze pentru obținerea majorărilor salariale, chiar și după ce Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis că salariile tuturor categoriilor de personal vor fi majorate începând cu luna aprilie.
Săptămâna trecută, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media afiliată la Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, precum și Rețeaua Națională a Muzeelor din România, au anunțat că susțin demararea unor ample acțiuni de protest ale angajaților din cauza discriminării salariale la care au fost supuși printr-un act normativ care a majorat doar salariile angajaților din aparatul central și local al Ministerului Educației, al Ministerului Culturii, precum și pentru personalul Bibliotecii Naționale.
S-au produs decalaje mari și injuste între diverse categorii de personal în cadrul ierarhizării salariale, între diverse categorii de personal, unii în subordinea Ministerului Educației, alții, în subordinea Ministerului Culturii sau autorităților județene ori locale. Personalul din muzeele și bibliotecile din subordinea Ministerului Culturii și autorităților locale are salarii cu 30% mai mici pentru funcții similare cu cele din Educație.
”Conducerea RNMR recunoaște efortul susținut și pasiunea dedicată de către personalul muzeelor în păstrarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al României. Acești profesioniști merită să fie remunerați corespunzător pentru contribuția lor esențială la valorificarea bogăției culturale naționale. Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), reprezentând peste 81 de muzee de tip complex, naționale, regionale, județene și locale din întreaga țară, dorește să își exprime solidaritatea față de revendicările salariale ale membrilor săi. Nivelul salarial actual este unul extrem de precar (cel mai redus din sistemul public), atât în raport cu costurile de trai, dar mai ales în raport cu nivelul de pregătire a personalului și de complexitate a activității. Acest nivel de salarizare a condus la un deficit major de specialiști în domeniu, fapt care pune presiune și mai mare pe salariații existenți.
Deși calificarea și munca zilnică de muzeograf, de exemplu, necesită pregătire continuă, inclusiv în domeniul comunicării, această categorie de salariați este de mulți ani Cenușăreasa Culturii! De 6 ani (ȘASE ANI!!!) salariaților din muzee și biblioteci li se tot promite că salariile lor se vor alinia celor din instituțiile de spectacol, eliminând actuala situație în care există cultură de gradul 1 și cultură de gradul 2. Răspunsul este actualul act normativ care instituie o nouă discriminare!”, se arată în comunicatul public al Rețelei Naționale a Muzeelor.
”FNS CULTURMEDIA ia în calcul declanșarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală. Printre formele de protest menționăm și <greva de zel>, care va fi organizată în toate șantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, precum și oprirea întregii activități muzeale (ghidaje, orice activitate expozițională și educativă, orice activitate prestată în cadrul Săptămânii Altfel, cu excepția procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului, refuzul de a mai conduce delegații oficiale), considerând că toate aceste activități pot fi realizate doar de către personalul pentru care decidenții au considerat că este justificată creșterea salarială! Personalul din muzeele publice din România cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor solicitate, solicitanții fiind îndreptați pentru prestarea acestor activități către muzeele ce au drept ordonator de credite Ministerul Educației”, transmitea și Federația Sindicatelor din Cultură.
Guvernul n-a oprit protestul prin promisiunea salariilor majorate
La doar câteva zile de la amenințările sindicatelor cu greva generală și a apelului Rețelei Naționale a Muzeelor din al cărui Colegiu Director face parte și Dr. Corina Bejinariu, managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Ministerul Culturii a binevoit să caute mai bine în bugetul național și să anunțe majorări salariale.
Este interesant cum au fost uitați atâția angajați din instituții culturale cheie la nivelul fiecărui județ ori din comunități, când puteau fi cuprinși foarte simplu în grila salarială când au fost majorate salariile colegilor lor din subordinea Ministerului Educației – din muzee școlare, din bibliotecile unităților de învățământ preuniversitar și universitar.
Odată făcut anunțul privind majorările salariale, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor a anunțat că salută decizia Guvernului, prin vocea ministrului Raluca Turcan.
“Am primit o veste bună legată de situația salarizării din muzee, biblioteci, instituții din subordinea Ministerului Culturii si din alte sectoare oarecum similare, dar nu cu aceeași încărcătură profesională. Doamna Ministru al Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că începând din luna aprilie respirăm. Am primit semnul validării din partea Guvernului României ca muzeele au un rol determinant în societate. Este binevenită creșterea salarială anunțată și sperăm că viitoarea lege a salarizării va repara ceea ce așteptăm de cel puțin două decenii să fie reparat. În continuare, noi, muzeele din România, dovedim că suntem parte valoroasă a societății si că oferim o stare atât de necesară, starea de bine. Mulțumim Doamnei ministru Raluca Turcan și tuturor celor care au susținut și aprobat această solicitare legitimă a sectorului muzeal. Mulțumiri speciale trimitem către Sindicatul CulturMedia care a contribuit enorm la îndeplinirea acestui deziderat”, spune Cristian Anghel.
În același context, președintele RNM a anunțat că evenimentul ”Noaptea Muzeelor” se va organiza chiar dacă erau deciși să nu facă acest lucru, fiind cel mai important eveniment muzeal al sectorului, prizat și așteptat de milioane de oameni în toată țara.
Conform datelor statistice, în muzeele publice din România care au ca ordonator de credite Ministerul Culturii și autoritățile locale, sunt inventariate 33,8 milioane de bunuri culturale, dintre care peste 70 la sută sunt colecții istorico-arheologice, etnografice și de artă, a căror valoare depășește orice imaginație. Aceste colecții sunt gestionate de 7.525 angajați la nivel național (incluzând aici și supraveghetori, șoferi, personal tehnico-administrativ, contabilitate, achiziții etc), din care sub 3 mii este personal de specialitate (muzeografi, cercetători, arheologi, conservatori, restauratori, educație muzeală, graficieni, desenatori etc.).
La Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, vernisaj cu banderole albe
Angajații muzeelor, implicit cei ai Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, au anunțat că ei nu mai cred în promisiuni. Continuă formele de protest până când vor intra în conturile salariaților primele salarii mărite.
Mai mult, angajații muzeelor și bibliotecilor vor să dispară discriminarea salarială între angajații din cultură și celelalte domenii profesionale, respectarea angajamentelor asumate pentru adoptarea și implementarea acestora, îmbunătățirea condițiilor de muncă în muzee și biblioteci, inclusiv actualizarea logisticii și a echipamentelor, combaterea bolilor profesionale și a celor
determinate de condițiile de muncă în sectorul cultural, asigurarea unei finanțări adecvate pentru instituțiile culturale, pentru a putea desfășura
activități relevante și de calitate, recunoașterea valorii și importanței muncii în domeniul cultural, atât în plan social, cât și în plan financiar.
Prima formă de protest a avut loc marți, organizată de membri Sindicatului Porolissum, cu ocazia vernisajului expoziției „Graffiti de altădată. Scrisul cursiv la Porolissum în epoca romană”, când salariații MJAZ au purtat banderole albe.
”Vrem să atragem atenția asupra unei probleme importante în domeniul cultural. Ca angajați ai Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău
facem parte din Sindicatul Porolissum, afiliat Federației CulturMedia și Cartel ALFA, și suntem implicați în luptapentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în instituțiile culturale din țara noastră. Purtăm banderole albe pentru a simboliza nevoia de schimbare și de respect față de lucrătorii din muzee și biblioteci. Aceste banderole reprezintă dorința noastră pentru un mediu de muncă mai sigur, condiții mai bune și recunoașterea valorii efortului nostru în conservarea și promovarea patrimoniului cultural al României.
Dincolo de frumusețea și bogăția istorică pe care o descoperiți în cadrul acestei expoziții, vă invităm să reflectați și să sprijiniți eforturile noastre pentru a face din domeniul cultural un loc în care lucrătorii sunt tratați cu respect și recunoaștere”, au transmis sindicaliștii din Muzeul Județean.