Zeci de salajeni fac zilnic cozi interminabile la Casa de Pensii Salaj pentru a afla daca, prin modificarile aduse de Legea 380/2013, publicata in Monitorul Oficial din data de 30 decembrie 2013, la Legea 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii pot iesi mai repede la pensie. Mircea Pop, responsabil de comunicare al Casei de Pensii, ne-a declarat ca angajatii institutiei vor sa vina cu lamuriri in intampinarea problemelor pensionarilor si a persoanelor asigurate sau neasigurate, care doresc sa cotizeze la sistemul public de pensii. Angajatii Casei de Pensii Salaj se vor deplasa lunar in fiecare dintre cele trei orase. Astfel, in fiecare a doua vineri din luna va avea loc o intalnire la Simleu Silvaniei, a treia vineri din luna se va merge la Jibou si ultima vineri din luna la Cehu Silvaniei.
Prima intalnire de acest gen este programata vineri,17 ianuarie, in Sala de sedinte a Primariei Simleu Silvaniei, intre orele 10.00 si 13.00.
Cei interesati, fie ca sunt pensionari, fie ca doresc sa afle daca intrunesc conditiile de pensionare se pot prezenta la aceste sedinte din teritoriu. Pop a mentionat ca s-au mai organizat astfel de intalniri si in anii precedenti si au fost bine primite de beneficiari.
Mircea Pop ne-a declarat ca la nivelul institutiei, la Zalau, datorita numarului mare de persoane care se adreseaza serviciului de relatii cu publicul pentru diferite probleme, s-a mai deschis un ghiseu. „Sunt persoane care vor sa stie de ce do-cumente au nevoie pentru dosarul de pensionare, altii, pe baza documentelor pe care le detin, ii informam cand pot sa iasa la pensie, o alta categorie sunt persoane nemultumite de cuantumul pensiei sau persoane care nu lucreaza dar vor sa se asigure la sistemul de pensii”, ne-a explicat reprezentantul Casei de Pensii Salaj.
Modificari la Legea Pensiilor
Din luna ianuarie a acestui an, legea pensiilor a fost modificata astfel incat persoanele care au lucrat in grupa I de munca, inainte de anul 2001, sa poata be-neficia de reducearea varstei de pensionare de care beneficiau inainte de 1 ianuarie 2011, cand a intrat in vigoare Legea 263/2010.
Salariatii care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca cel putin sase ani, si au stagiul complet de cotizare, se pot pensiona mai devreme. Reducerea este de sase luni pentru fiecare an lucrat in grupa respectiva.
De asemenea, cei care au lucrat cel putin sase ani in grupa II de munca vor beneficia de un an de reducere, la care se adauga cate doua luni pentru fiecare an lucrat in plus. Reducerea se face din varsta stan-dard de pensionare.
Din 2001 varsta standard de pensionare creste gradual, atat in cazul femeilor cat si al barbatilor. La fel si stagiile de cotizare. În cazul femeilor, varsta standard de pensionare a inceput sa creasca gradual, incepand cu data de 1 aprilie 2001, de la 57 de ani si va ajunge la 60 de ani pana la inceputul anului 2015, continuand cresterea gradula, in baza Legii 263/2010 pana la varsta de 63 de ani care se va atinge in ianuarie 2030. De asemenea, stagiul complet de cotizare, a inceput sa creasca gradual de la 25 de ani, si va ajunge la 30 de ani la inceputul anului 2015, aceasta crestere va continua gradual in baza Legii 263 din 2010 pana la 35 de ani, care se va atinge in ianuarie 2030. La fel si stagiul minim de cotizare, la femei, a inceput sa creasca gradual din aprilie 2001, de la 10 ani pana la 15 ani in ianuarie 2015.
La barbati, varsta standard de pensionare a inceput sa creasca gradual, din 1 aprilie 2001, de la 62 de ani la 65 de ani, varsta care se va atinge in ianuarie 2015. Stagiul complet de cotizare a inceput sa creasca gra-dual de la 1 aprilie 2001 de la 30 de ani la 35 de ani pana la inceputul anului 2015, iar stagiul minim de cotizare, creste gradual de la 10 ani la 15 ani pana la inceputul anului 2015.