Piata muncii a avut un ritm lent al angajarilor, iar patronii sunt foarte rezervati in a face angajari pe perioada nedeterminata.
Dificultatile economice care i-au tinut in ceata pe intreprinzatori se evidentiaza si in modalitatea in care s-au facut angajarile in acest an. Nestiind ce va aduce ziua de maine, patronii salajeni au incheiat mai mult contracte de munca pe perioada determinata decat pe nedeterminata. Daniela Biris, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, spune ca la nivelul judetului, pana la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an s-au incheiat 1.735 de contracte de munca pe perioada determinata. Numarul lor este de aproape 10 ori mai mare fata de anul trecut, cand au fost doar 185. In general, angajarea pe perioada determinata se face pentru trei sau sase luni, apoi se prelungeste sau se renunta la salariat.
In ceea ce priveste angajarile pe perioada nedeterminata, sunt mai putine in acest an. Daca in 2008 au fost 15.989 de contracte incheiate pe nedeterminata, acum sunt 9.865.
Potrivit lui Biris, acestea sunt niste cifre care fluctueaza. Totalizand insa datele rezulta ca anul acesta piata muncii a avut un ritm lent al angajarilor. In 2008, 16.174 de contracte au fost incheiate spre deosebire de 2009 – 11.600 contracte. Patronii nu au mai facut angajari decat daca au avut nevoie neaparat de forta de munca.
Dezavantajul contractelor intocmite pe perioada determinata este atunci cand angajatul nu reuseste sa isi gaseasca un alt loc de munca pe perioada nede-terminata. Cu perioade de pauza, persoanele care au ramas fara joburi risca sa nu indeplineasca stagiul necesar de contributie pentru a beneficia de ajutor de somaj. Iar mamele care urmeaza sa intre in concediu pentru cresterea copilului pot sa nu mai primeasca indemnizatie. Un alt inconvenient este ca decizia de incetare a lucrului la data stipulata in acte poate fi luata doar de angajator.