Examenul de bacalaureat se va desfasura in doua etape, prima desfasurata pe parcursul clasei a XII-a si in care vor fi evaluate competentele, iar a doua, concursul propriu-zis de bacalaureat, va consta in trei probe scrise, a spus, sambata, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Ministrul Ecaterina Andronescu a discutat, sambata, cu reprezentantii sindicatelor din invatamant despre structura examenului de bacalaureat.
Astfel, potrivit propunerii, examenul de bacalaureat va avea doua etape. Prima etapa, desfasurata pe parcursul clasei a XII-a, va urmari evaluarea unor competente – de comunicare in limba romana sau in limba materna, competente digitale si competente lingvistice. In urma acestei evaluari elevii vor primi un certificat european – Europass – care va atesta nivel de cunoastere a limbilor straine, a precizat Andronescu.
A doua etapa – examenul propriu-zis de Bacalaureat – va consta in trei probe scrise, respectiv patru pentru cei care studiaza si limba materna. Astfel, toti elevii vor sustine examenul de bacalaureat la Limba si Literatura Romana, la Matematica – obligatorie pentru cei care fac sectiile stiintifice, respectiv Istoria – obligatorie pentru cei din zona socio-umana. Cea de-a treia proba va fi la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii.
Ministrul Educatiei a spus ca isi doreste ca aceste modificari sa intre in vigoare in acest an.
La sfarsitul lunii iunie, ministrul Educatiei anunta ca vrea sa simplifice sistemul de amitere in liceu, sa renunte la teze, dar sa fie o evaluare de tip Pisa, iar bacalaureatul sa fie simplu cu doua probe orale la engleza si romana sustinute in timpul anului, iar examenul sa fie organizat pe trei probe scrise in functie de profil.