Salajeanca Andreea Vass, presedinta femeilor democrat-liberale din Salaj si fost consilier pe probleme economice in Cabinetul Boc, este propulsata acum de partid, fiind in carti pentru sefia Ministerului Economiei in guvernul Ungureanu.
In timp ce parlamentarii salajeni din opozitie condamna numirea unui sef de serviciu secret in fruntea Guvernului Romaniei, acuzandu-l pe Traian Basescu de „concentrarea puterii in mainile lui”, deputatii salajeni ai coalitiei de la putere sunt linistiti ca raman la guvernare
Totusi, UDMR are inca rezerve privind validarea noului guvern care tocmai se formeaza.
Dupa consultarile de la Cotroceni cu partidele parlamentare, presedintele Traian Basescu a anuntat luni seara ca, in principiu, a fost agreata desemnarea fostului sef al Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, pentru functia de premier. Noul prim-ministru va incepe sa discute cu partidele din coalitie pentru formarea Cabinetului.
Mirel Talos: „Presedintele concentraza toata puterea”
Nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru a forma un guvern „este o centralizare a puterii executive in mainile lui Traian Basescu, mai mare decat a fost cu Emil Boc prim-ministru”, considera de-putatul PNL Mirel Talos. Libe-ralul mai spune ca noul premier nu are sustinerea niciunuia dintre partidele politice, ci „il reprezinta pe Traian Basescu” si practic presedintele „se substituie in intregime functiei de prim-ministru”. „Ar fi penibil sa ne gandim ca toate partidele coalitiei s-au dus la Cotroceni si l-au propus pe Ungureanu pentru functia de prim-ministru. Dimpotriva, UDMR si grupul minoritatilor au propus un prim-ministru politic. Asa zisa consultare a lui Traian Basescu a constat in informarea cu privire la faptul ca il numeste pe Ungureanu prim-ministru, ceea ce e desigur rusinos pentru toate partidele coalitiei, care nu au fost consultate nici in privinta demisiei lui Boc, echivalenta cu demiterea guvernului”, ne-a declarat deputatul PNL. Talos precizeaza ca il cunoaste personal pe noul prim-ministru, care „a avut o relatie «speciala» de fidelitate fata de Traian Basescu inca de pe vremea cand era ministru in guvernul Tariceanu si membru PNL”. „Razvan a parasit guvernul Tariceanu pentru ca a informat presedintia cu privire la cazul unor cetateni romani retinuti de armata americana in Irak si a ascuns acest lucru primului-ministru. Nici nu cred ca Mihai Razvan Ungureanu are capacitatea si experienta politica de a conduce un guvern in care toate partidele ii vor fi ostile, in special PDL. Numirea unui sef de serviciu de informatii ca prim-ministru este nefireasca”, conchide Mirel Talos.
Gheorghe Pop: „Este ridicol ce face Basescu”
Senatorul Gheorghe Pop spune ca „este de-a dreptul ridicol sa numesti seful spionilor externi premier”, dar e „inca odata adevarat ca Traian Basescu a iubit si iubeste haina militara si pana la urma se dovedeste ca se va lucra pe fata asupra unei mai puternice influente a serviciilor secrete”. „Nu avem de asteptat nimic bun de la urmatorul guvern, motiv pentru care, daca ne vom prezenta joi in Parlament, nu vom vota ori vom vota impotriva noului guvern”, a adaugat social-democratul.
PDL s-a prabusit sub 16 la suta
Demisia Guvernului Boc a fost planuita inca din luna decembrie de Traian Basescu pentru a revitaliza imaginea PDL. Aceasta idee a prins contur insa dupa ce principalul partid de guvernamant a pierdut intr-o singura luna cinci procente in sondaje, pe fondul protestelor stradale. Un sondaj IMAS realizat pentru ziarul adevarul arata ca opozitia a prins aripi si depaseste 50 la suta, pe fondul protestelor din strada. PSD-PNL-PC ar obtine 53,4 la suta, in crestere cu peste patru procente, in timp ce PDL, vehement contestat in miscarile de strada din tara, se prabuseste sub 16 la suta, la 15,8 la suta, inregistrand o scadere dramatica de mai bine de 5 la suta fata de luna decembrie. Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu a prins si el aripi, asemeni Opozitiei, apropiindu-se de PDL, cu 13,9 la suta. UDMR si PRM sunt formatiunile care ar mai trece pragul electoral.
Andreea Vass lucreaza la programul guvernului
Colegiul director al PDL s-a intalnit ieri pentru a desemna noii ministri. Decizia ca PDL sa propuna noi ministri in Cabinetul Ungureanu a fost luata in unanimitate, dupa ce luni seara au existat divergente pe aceasta tema, unii democrat-liberali sustinand ca ministrii vechi trebuiau sa ramana in Guvern. Astfel, Andreea Paul Vass, Gabriel Berca, Cristian Petrescu, Alexandru Nazare, Stelian Fuia, Catalin Baba, Razvan Mustea, Claudia Boghicevici si Bogdan Dragoi sunt propunerile PDL pentru ministri in Cabinetul Ungureanu, au declarat ieri, pentru agentia Mediafax, surse din partid. „Deputatul Razvan Mustea va fi propus pentru conducerea Ministerului Comunicatiilor. De asemenea, secretarul de stat Catalin Baba este propus la Ministerul Educatiei, iar Alexandru Nazare la Transporturi. Deputatul Stelian Fuia este propunerea PDL pentru Ministerul Agriculturii, iar senatorul Gabriel Berca este propus la Ministerul Administratiei si Internelor. Bogdan Dragoi este propus de PDL la Ministerul Finantelor, Andreea Paul Vass la Ministerul Economiei, Claudia Boghicevici la Munca, iar Cristian Petrescu la Dezvoltare Regionala si Turism”, precizeaza sursa citata. Andreea Paul Vass, nominalizata de PDL pentru portofoliul Economiei, a obtinut cel mai mic numar de voturi in Colegiul Director al PDL, dintre persoanele propuse de partid ca ministri in Cabinetul Ungureanu, au declarat, pentru Mediafax, surse din PDL. Conform surselor citate, Andreea Paul Vass a obtinut cel mai mic numar de voturi dintre toti candidatii, respectiv 46 din 61, in timp ce restul persoanelor propuse pentru celelalte ministere au obtinut in jur de 55 de voturi. Potrivit unor surse din PDL, unul dintre sustinatorii Andreei Vass a fost Anca Boagiu, fostul ministru al Transporturilor. Aceeasi sursa a precizat ca presedintele Organizatiei de Femei a PDL Salaj, Andreea Vass, redacteaza programul Guvernului Ungureanu.
Bode il lasa pe Ungureanu sa anunte numirea Andreei Vass
Presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, a refuzat sa confirme ieri nominalizarea Andreei Vass la ministerul Economiei, sustinand ca acest anunt trebuie facut mai intai de premierul Ungureanu. „O eventuala numire a Andreei Vass la Ministerul Economiei m-ar bucura si, inca odata, nu este altceva decat o recunoastere a profesionalismului ei in domeniul economic”, a precizat democrat-liberalul. In ce priveste jocul de imagine al PDL de a schimba premierul si toata garda de ministri, acesta a fost facut dintr-un rationament cat se poate de clar. „Nu activitatea si performanta inregistrata in minister a fost evaluata, ci posibilitatea ca PDL sa vina cu o garnitura noua, cu oameni noi, dar cu state vechi in PDL. Toti cei propusi sunt tineri, au expertiza in domeniul in care au fost propusi si sunt convins ca vor face fata functiilor incredintate. Inca o data, PDL a demonstrat prin acest demers politic ce diferenta mare este intre vorbele USL-ului de primenire a clasei politice si faptele noastre. Nu poti sustine o schimbare a clasei politice cu aceeasi oameni”, a explicat pedelistul.
UDMR si UNPR vor doar sa-si pastreze actualii ministri
Daca initial UDMR anuntase ca nu va accepta un prim-ministru tehnocrat, maghiarii o dau acum la intors si spun ca Razvan Ungureanu nu este un tehnocrat. „Domnul Ungureanu este un om politic, fost secretar de stat si ministru de externe. Are anumite abilitati de tehnocrat in ce priveste politica externa, dar totusi este un om politic”, explica deputatul Seres Denes. Totusi, in momentul de fata UDMR nu stie daca voteaza pentru validarea Guvernului Ungureanu. „In functie de negocierile politice, daca scopurile noului Guvernul coincid cu cele ale UDMR, vom vota. Daca nu, vom avea probleme”, a completat liderul UDMR Salaj, care a precizat ca maghiarii doresc sa pastreze ministerele avute pana acum, conduse de aceeasi ministri. La fel, si UNPR si-a manifestat dorinta de a pastra portofoliile ministerelor Apararii si Externelor, detinute in prezent.
Cum se poate ajunge la alegeri anticipate
Dupa depunerea mandatului de catre Guvernul Boc, opozitia isi facea planuri pentru alegeri anticipate. Astfel, potrivit Constitutiei, mandatul premierului interimar nu poate depasi 45 de zile, iar candidatul pentru functia de prim-ministru, desemnat de presedinte dupa consultari cu partidele, va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Pe de alta parte, conform legii fundamentale, refuzul de a acorda increderea unui Cabinet timp de 60 de zile si numai dupa respingerea a cel putin doua propuneri in acest sens aduce in principiu dizolvarea Parlamentului. Grupurile din actualul arc guvernamental detin cu aproximativ 30 de parlamentari mai mult decat opozitia. Puterea are la Senat 68 de reprezentanti, iar opozitia are 66 de senatori. La Camera, puterea se poate baza pe 176 de voturi, in timp ce PSD si PNL au, impreuna, 147 de parlamentari. In afara de acestia, mai sunt cinci deputati si un senator independenti. Surprize pot veni din partea UDMR, care daca nu ajunge la o intelegere cu PDL privind structura si programul noului Guvern nu va vota joi pentru validarea Cabinetului Ungureanu.
UPDATE: Andreea Paul Vass a anuntat ca a refuzat nominalizarea pentru portofoliul Economiei, mentionand ca “argumentele sunt , in primul rand, personale” si ca le multumeste colegilor din PDL pentru increderea acordata.