Românii au de plată o dobândă uriașă la creditele ipotecare față de vecinii din Bulgaria sau Cehia. Analistul financiar Radu Georgescu a lansat un semnal de alarmă cu privire la nivelul ridicat al dobânzilor în România și se așteaptă la o implozie a sectorului imobiliar.

„Un român care ia un credit ipotecar plătește către bancă o dobândă cumulată de 4 ori mai mare comparat cu un bulgar!!!”, a scris analistul financiar Radu Georgescu pe Facebook, oferind un exemplu concret.

Specialistul a ales să compare dobânzile unei singure bănci, Unicredit, prezentă pe piață în România, Bulgaria și Cehia.

„Românii plătesc o dobândă de 10,06% la creditul ipotecar. Cehii plătesc o dobândă de 4,69%. Bulgarii plătesc o dobândă de 3,78%. Pe scurt, dacă un român cumpără un apartament de 100.000 euro, plătește în 30 de ani o dobânda către bancă de 229.000 euro. Adică mai mult decât dublu cât este prețul apartamentului. Un bulgar plătește către bancă o dobândă de 61.000 euro”, a explicat Radu Georgescu, pe baza comparației dintre cele 3 filiale ale băncii.

„Am făcut acest calcul pentru a înțelege cât de scumpe sunt apartamentele din România și cât de mare va fi implozia sectorului imobiliar”, a fost concluzia specialistului.

Sursa ziare.com