Clopoţelul a sunat ieri pentru aproximativ trei milioane două sute de elevi şi preşcolari din grădiniţe, anunţand inceputul anului şcolar 2010-1011. Un an şcolar cu patru zile mai lung decat ceilalţi, un an care aduce noutăţi de dragul noutăţilor, dar care aduce in actualitate şi probleme mai vechi. S-au redus posturi, in jur de 13.000, respectandu-se astfel poruncile ministerului de resort; s-au desfiinţat instituţii şcolare, sute de profe-sori au renunţat la catedre, fie din cauza salariilor diminuate, fie că şcolile sunt prea departe de domiciliile lor, fie au aflat că primăriile nu mai pot deconta abonamentele pe mijloacele de transport. Anul şcolar a inceput cu mai bine de 10 la sută dintre unităţile de invăţămant ale ţării care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Prima zi de şcoală a mai adus o statistică ingrijorătoare: 30 la sută dintre invăţătorii şi profesorii activi sunt suplini-tori, iar majoritatea işi schimbă anual locurile de muncă. Profesorii i-au transmis ministrului Educaţiei, Daniel Fune-riu, să fie mai documentat in privinţa probleme-lor din invăţămant şi să nu ţină cont numai de părerea unor apropiaţi care ar putea fi rupţi de catedră şi de sistemul de invăţămant. Ei au acuzat schimbările frecvente ale programei şcolare şi ale examenelor naţionale, care nu sunt in folosul elevilor. Şi, colac peste pupăză, ministrul Funeriu a participat fără să-şi anunţe public prezenţa, starnind astfel indigna-rea profesorilor, la des-chiderea anului şcolar de la Liceul Pedagogic din Arad, in condiţiile in care chiar el a cerut să fie o zi fără festivităţi. A evitat, ascunzandu-se ca un hoţ, o intalnire cu dascălii arădeni, cu liderii de sindicat, care din nou vor ieşi in stradă, in octombrie, pentru proteste. A inceput aşadar un nou an şcolar. Numai că durerile sunt vechi şi nici speranţe nu-s ca ele să se vindece curand.
An şcolar nou, probleme vechi
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...