Politistul poate sa duca la sectie timp de opt ore orice persoana, pentru a-i stabili identitatea

rn

Senatul a adoptat luni un proiect de lege inaintat de Guvern, aflat in procedura de urgenta, care modifica o serie de acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice.
Proiectul instituie reguli referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor si al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul politiei si utilizarea fortei.
Proiectul prevede si o majorare a amenzilor, de la 100 – 500 lei la 500 – 1.500 lei, pentru cei care refuza sa dea informatii referitoare la identitate. Motivul prevazut in proiect este faptul ca refuzul unei persoane de a fi legitimata presupune deplasarea acesteia la sediul politiei, interval orar in care politistul nu poate interveni la alte cazuri.
Un articol nou introdus prin proiectul de lege prevede inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda pentru persoanele care impiedica autoritatile sa aplice legea. "Fapta persoanei care, dupa ce a fost avertizata, impiedica in mod nemijlocit organul de ordine publica de a-si indeplini, in conditiile legii, obligatiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor si al vehicului sau conducerea unei persoane la sediul de politie ori al altui organ de stat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava", se arata in proiectul de lege.
Actul normativ spune ca politistul are dreptul sa conduca o persoana la sediul politiei "cand nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori exista motive verosimile pentru a banui ca identitatea declarata nu este reala sau documentele prezentate nu sunt veridice". Agentul de politie este obligat sa permita persoanei retinute sa paraseasca sediul politiei "fara a se depasi 8 ore de la momentul initierii deplasarii", dar "daca identitatea persoanei nu a putut fi stabilita, termenul se poate prelungi, motivat, pana la 12 ore".
Proiectul de lege adoptat tacit de Senat urmeaza sa primeasca votul Camerei Deputatilor, for decizional pentru initiativa legislativa.