La Biserica de lemn din Creaca, voluntarii au început lucrările de punere în siguranță a acestui valoros monument istoric. Intervențiile vizează înlocuirea învelitorii, respectiv repararea portiței, fiind coordonate de echipa Ambulanței pentru Monumente Sălaj.

Finanțarea este asigurată de la Consiliul Județean Sălaj, prin programul “Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”.

În cadrul ediției din acest an a programului amintit, ce dispune de un buget total de 1,16 milioane de lei, administrația județeană alocă finanțări nerambursabile pentru protejarea și reabilitarea a 15 monumente istorice.

De menționat că, pe fondul numărului mare se solicitări depuse, suma alocată inițial pentru acest an, adică 800.000 lei, a fost suplimentată de Consiliul Județean Sălaj, la la 1,16 milioane de lei, din care 30% sunt destinați situațiilor de urgență, tocmai pentru a putea susține financiar toate cele 15 cereri de finanțare depuse și declarate eligibile.

Beneficiază de finanțări nerambursabile de la bugetului județului: Parohia Ortodoxă Noțig, Parohia Reformată Meseșenii de Jos, Parohia Reformată Nușfalău, Parohia Reformată Vârșolț – Filia Recea, Parohia Ortodoxă Gârceiu – Filia Doba, Parohia Ortodoxă Română – Creaca, Parohia Ortodoxă Domnin, Parohia Ortodoxă Română Cehei, Parohia Ortodoxă Inău, Parohia Ortodoxă Biușa – Filia Ulciug, Parohia Unită cu Roma Greco-Catolică Bocșița, Parohia Ortodoxă Solomon, Parohia Reformată Horoatu Crasnei, Parohia Reformată Tetișu și Parohia Ortodoxă Română Poarta Sălajului. Acestea vor beneficia de sume cuprinse între 10 mii și 60 de mii de lei.

Programul are ca obiectiv sprijinirea persoanelor fizice sau juridice de drept privat care au în proprietate imobile clasate în categoria monumentelor istorice, situate pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj. Prin derularea acestui Program, se urmărește punerea în siguranță și scoaterea imediată din pericol a monumentelor istorice, reabilitarea structurală și funcțională a acestora, îmbunătățirea și punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice ale monumentelor istorice, integrarea sau reintegrarea lor în circuitul socio-economic și cultural-turistic.

În cadrul acestui program derulat de Consiliul Județean Sălaj, în anul 2022 s-au depus 7 solicitări, acordându-se în total 570.000 lei, iar în 2023 au fost depuse 14 cereri de finanțare, fiind alocați 1.135.714 lei.