Prin eforturile voluntarilor de la Ambulanta pentru Monumente Sălaj și cu sprijin financiar de la Consiliul Județean, bisericuța de lemn din incinta Mănăstirii Sfânta Treime Bic, monument istoric din secolul al XVIII-lea, este pusă în siguranță.
Prin programul administrației județene de protejare a monumentelor istorice din Sălaj, anul trecut au fost alocați 60.000 de lei în vederea achiziției de șindrilă pentru refacerea învelitorii bisericii. O sumă similară a fost asigurată și în 2023, tot de la bugetul județului, pentru execuția lucrărilor.
Zilele trecute, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, a făcut o vizită pe șantierul de la Bic, unde s-a întâlnit cu Maica Marina, stareța mănăstirii, cu echipa de meșteri maramureșeni și cu voluntarii implicați în realizarea intervenției la învelitoarea vechiului lăcaș de cult.
Bisericuța de la Bic este unul dintre cele 14 monumente istorice din Sălaj care beneficiază, anul acesta, de fonduri de la Consiliul Județean prin programul de finanțare privind protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat.
Vechea bisericuță păstrată la Mănăstirea Bic este cea de-a treia biserică de lemn din Sălaj la care se înlocuiește în acest an învelitoarea de șindrilă cu una nouă, din același material.
Lucrările au început în luna septembrie. S-au montat schelele, s-a decopertat cea mai mare parte din vechea învelitoare și s-a început baterea șindrilei. Latura de nord este deja aproape gata, lucrările continuând pe laturile de sud și zona altarului.
Ambulanţa pentru Monumente este un proiect sprijinit de ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation, proiectul fiind inițiat de Asociația Monumentum și coordonat în județul Sălaj de Asociația Arhaic.