Asociaţia Arhaic, cea care implementează proiectul „Ambulanţa pentru monumente” în Sălaj, lucrează în această perioadă la punerea în siguranţă a bisericii de lemn din Porţ, schimbând învelitoarea de şindrilă a monumentului istoric datând de la finalul secolului XVIII. Lucrările, care au început doar de câteva zile, se preconizează a se finaliza în cursul lunii octombrie.

„Suntem în total nouă voluntari care lucrează pe acest şantier. Este cea de-a treia biserică de lemn unde schimbăm învelitoarea în acest an. Oarecum, ne-am depăşit norma, care ar fi de două biserici anual. Am început în luna mai, la biserica de lemn din Zalnoc, unde nu am putut finaliza proiectul pentru că am descoperit o colonie de lilieci. Aceştia au plecat din biserică abia în această lună, astfel încât săptămâna trecută am pus punct la Zalnoc. Între timp am început la biserica de lemn din Răstolţu-Deşert, unde am schimbat învelitoarea acoperişului şi a mai rămas turla bisericii. Pentru că nu am mai avut nevoie de schelă, am mutat-o la Porţ şi am început şi aici”, precizează Bogdan Ilieş, coordonator al proiectului din partea Asociaţiei Arhaic.

Voluntarii care ajută la lucrări sunt în general studenţi la ahitectură din Cluj Napoca, Timişoara şi chiar Bucureşti, câţiva dintre ei fiind originari din Sălaj.

„Mă bucur că începem să avem şi voluntari din Sălaj, pentru că la primele proiecte erau doar din alte părţi ale ţării”, susţine Valeria Lehene, membră a Asociaţiei Arhaic.

Biserica din Porţ este cea de-a cincea din Sălaj care beneficiază de punere în siguranţă, respectiv schimbarea învelitorii de şindrilă, în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente”. Prima a fost cea din Brusturi, în 2018, apoi cea din Şoimuşeni, în 2019 şi cele trei din acest an.

Pentru anul 2021 sunt avute în vedere bisericile de lem din Hida şi Bozna, ambele cu acoperişurile aflate în stare avansată de degradare.

De asemenea, Bogdan Ilieş spune că anul viitor ar putea consemna o premieră, respectiv o intervenţie de salvare a unei case cu acoperiş de paie din localitatea Ciocmani.

Aceste intervenţii la bisericile de lemn sunt finanţate din donaţii, bani daţi de comunitate pentru şindrilă, dar şi fonduri din partea Fundaţiei Prinţului Charles, pentru plata meşterilor. Pentru biserica din Porţ, banii pentru meşteri au fost donaţi de două firme din Cluj, respectic Oncos şi o firmă de brokeraj.