Ionel Ciunt primeste marti delegatia la Primaria Zalau, dupa care oaspetii vor asista la Ceremonia de Comemorare a Zilei Internationale a Victimelor Holocaustului organizata la reastaurantul Brilliant.

rn

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, se va afla la Zalau marti, 30 ianuarie, scopul vizitei fiind de a comemora comunitatea de evrei salajeni ucisi in al Doilea Razboi Mondial.

rn

Ambasadorul SUA va fi insotit de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, dar si de Botond Zakonyi – Ambasadorul Ungariei in Romania, de Marieta Safta – secretar de stat in Ministerul Justitiei, de dr. Aurel Vainer – presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România, de prim-rabin Rafael Shaffer, Felix Koppelman – presedintele Comunitatii Evreiesti din Oradea, prof. univ. dr. Nicolae Radu – comisar sef la Academiei de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti.
Oaspetii vor fi primti de primarul Ionel Ciunt in Sala "Avram Iancu", dupa care se va vizita Sala de Spectacole din Cladirea Transilvania. Vizita se va incheia la restaurantul Brilliant, unde oaspetii vor asista la Ceremonia de Comemorare a Zilei Internationale a Victimelor Holocaustului.

rn

Hans Klemm este un sustinator al luptei impotriva
coruptiei si un critic dur al guvernarii PSD-ALDE

rn

Interesant este faptul ca ambasadorul SUA vine la Zalau impreuna cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, chiar daca demnitarul american a criticat in termeni duri modificarile la Legile Justitiei propuse chiar de catre ministrul Toader.
In repetate randuri, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat ca Romania nu a scapat de coruptie. Aceasta a adus critici dure guvernarii PSD, spunând ca, desi s-ar fi putut face investiti în alte domenii, unde era nevoie, acest lucru nu s-a realizat tocmai pentru ca s-a furat.
"Suntem, SUA si Romania, aliate in NATO, si ne-am asumat nu doar angajamentul de a ne apara reciproc, ci si pe cel de a apara anumite principii, inclusiv statul de drept. De asemenea, fiind parteneri strategici, trebuie sa încurajam dialogul sincer între guvernele noastre, iar atunci când vedem ca în tara partenera au loc evolutii care pot afecta interesele comune e normal sa aducem acest lucru în atentia tarii partenere" spunea recent Hans Klemm.

rn

În 1944, peste 8.600 de evrei din Salaj au fost deportati in lagarul de la Auschwitz, fiind dusi in Polonia cu trei transporturi. Dintre acestia, apoximativ 600 de persoane au fost din Zalau. Li s-a confiscat averea si au fost dusi pe jos în lagarul de tranzit (ghetou) de la Cehei, lânga Simleul Silvaniei. În ghetoul de la Cehei au fost închisi si românii si maghiarii care au încercat sa îi ajute pe evrei, pe care îi considerau prieteni, vecini si, mai presus de orice, oameni. Multi dintre cei prinsi au fost executati, platind cu viata. Altii au fost deportati, de asemenea, la Auschwitz. Din miile de evrei din Salaj deportati la Auschwitz, acasa s-au mai întors doar 150.