Vineri, 10 mai, este prima zi a perioadei de campanie electorală. Aceasta se va încheia în 8 iunie, la ora 07.00, cu 24 de ore înainte de deschiderea secțiilor de votare. Suntem chemați la urne pentru a alege primarii și președinții de consilii județene, dar și europarlamentarii.
În perioada campaniei electorale, partidele și competitorii trebuie să respecte o serie de reguli. În cele 30 de zile, sunt permise doar afișele electorale amplasate în locurile special amenajate în acest sens, la dimensiunile stabilite prin lege. Sunt interzise corturile electorale, mesh-urile, panourile publicitare, steagurile publicitare, ecranele publicitare, indicatoarele publicitare direcţionale, structurile de publicitate autoportante, publicitatea luminoasă, dar publicitatea pe vehicule. Toate acestea ar fi trebuit să dispară până la data începerii campaniei electorale.
Potrivit legislației în vigoare, singurele materiale de propagandă electorală permise în perioada acesteia sunt: afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură (afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj); materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală; publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online; broșuri, pliante și alte materiale tipărite.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.
Totodată, potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum și a oricăror forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică.
Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfășurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest și constructiv și să evite denaturarea sau manipularea informațiilor pentru a preveni răspândirea știrilor false, a acțiunilor de dezinformare și a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfășurare a procesului electoral.
Discursul electoral și mesajele cu caracter politic transmise de către competitorii electorali trebuie dezvoltate în așa fel încât să ofere garanții privind respectarea și promovarea principiilor democrației și să contribuie la dezvoltarea unui climat de integritate în desfășurarea campaniilor electorale, atât din respect pentru ceilalți competitori, cât și pentru alegători, adaugă BEC.
Birourile electorale de circumscripție veghează la corecta desfășurare a campaniei electorale în circumscripția în care funcționează și soluționează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțe politice, alianțe electorale ori a unui candidat independent de a-și desfășura campania electorală în condițiile prevăzute de lege, precum și plângerile privind încălcarea altor dispoziții legale incidente.