Nu-i destul ca iarna asta se anunta prea timpurie si prea fri-guroasa, dar mai vin si scumpirile si noi biruri pe spinarea romanilor. De ieri, de pilda, pretul gazelor a fost majorat cu 1 la suta pentru consumatorii casnici, in timp ce tarifele pentru industrie sunt mai mari cu doi la suta. Potrivit calendarului, tarifele ar fi trebuit sa se majoreze cu doi la suta pentru populatie si cu trei la suta pentru companii, dar datorita re-zervelor, cresterea de pret este mai mica. E acum, la inceput de noiembrie, mai mica, dar sa nu uitam ca la 1 iulie pretul final al gazelor a crescut cu 8 la suta pentru pentru consumatorii casnicii, cu 3 la suta pentru cei industriali, iar de la 1 ianuarie 2014 este programata o noua scumpire de doi la suta. Apoi, peste trei luni, adica la 1 aprilie 2014, preturile vor creste cu alte doua procente, urmand ca tarifele sa fie majorate din nou cu trei la suta la 1 iulie si cu alte trei procente la 1 octombrie 2014.

Odata cu gazele, se scumpeste…totul
Asa cum se stie, scumpirea gazelor aduce scumpiri in lant. Degeaba s-a redus TVA-ul de la 24 la 9 la suta, producatorii de paine vor invoca cresterea pretului la gaze si nu vor ieftini painea, decat, asa, cu cateva procente infime, un fel de praf in ochii consumatorului. Si alte produse agricole sau industriale se vor scumpi, incepand cu carnea si terminand cu combinele frigorifice. Consumatorii casnici „vulnerabili” vor primi ajutor pentru incalzire. In municipiul Zalau, de pilda, inca n-a inceput perioada de depunere a dosarelor pentru ajutorul de incalzire, potrivit Manuelei Ghiurutan , purtatorul de cuvant al primariei. Urmeaza apoi veriificari, aprobari, numai ca cetateanul trebuie sa-si incalzeasca odaile pana vin banii. Asa ca isi va trage de la gura pentru a plati gazele.

Alte scumpiri
Inceperea anului studen-tesc a venit cu preturi mai mari la cazare. Caminele din Cluj-Napoca, de exemplu, au crescut tarifele cu 10 la suta. Si caminele din Brasov si Baia Mare s-au scumpit cu 5-10 la suta. Totodata, a crescut si taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013-2014.
Umbla zvonul ca si ro- vineta se va scumpi. Si toate zvonurile paguboase prind conturul realitatii. Potrivit unui proiect de lege al Departamentului pentru Infras- tructura, de la jumatatea lunii viitoare, rovinetele s-ar putea scumpi cu peste 50 la suta.

Cinci impozite pentru tarani
Cei care scormonesc tarana platesc cele mai multe impozite. Statul vrea o data de la agricultor impozitul pe teren. Este corect. Vrea tot de la taran impozitul pe veniturile din activitati agricole. Pana la data de 25 noiembrie va trebui achitat 50 la suta din impozitul pe veniturile amintite. Valoarea acestora reprezinta 16 la suta din norma anuala de ve-nit. De calcularea impozitului se va ocupa fiscul. Tot de la agricultorul proprietar statul vrea impozit pe cedarea folosi-rii bunurilor cand il arendeaza. Acum, de la anul, zice ca mai vrea si un CAS pe cedarea folosintei bunurilor si mai vrea un al cincilea impozit – cel pe dividendele din aceeasi activitate.Si fiindca veni vorba de impozite, octombrie aduce vesti proaste si pentru cei care nu au platit darile. Cine nu a achitat pana la 1 octombrie impozitele locale, va plati doi la suta penalizare pentru fiecare luna de intarziere.

E gol sacul Guvernului
Asadar va fi un final de an usturator pentru romani. Nu va creste doar costul intretinerii lunare, ci si preturile alimentelor. Despre impozite ce sa mai vorbim? Ce am mai putea spune cand de la Guvern s-a lansat ideea ca si fondul clasei din scoli va fi impozitat. E gol sacul rau de tot.