Biroul Electoral Central a respins protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită formată din partidele USR, PMP şi Forţa Dreptei, pe motiv că Eugen Tomac nu ar fi liderul legitim al PMP. După anunțul BEC, reacțiile nu au întârziat să apară.
Liderul USR, Cătălin Drulă, spune că decizia BEC va fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
“Respingerea protocolului Alianței Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu și Ciucă, care arată întregii țări unde am ajuns cu starea democrației. Dar le promit lor că nu ne vor opri! Milioane de români susțin o alternativă onestă la actuala putere. Noi avem soluțiile corecte pentru a moderniza România și nu nu vom împiedica de scamatoriile instituțiilor pe care le controlează. În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul București. Pe 2 februarie 2024, același Tribunal București a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare. Decizia de astăzi luată la solicitarea PSD nu are nicio legătură cu legile și regulile dintr-un stat democratic. Este doar o încercare de a ne împiedica să participăm în alegeri sub Alianța Dreapta Unită, o încercare disperată a marionetelor lui Iohannis, care știu că li se apropie sfârșitul politic. Ce fac acum este un act de lașitate și de dispreț față de voința românilor, care arată că partidul unic PSD-PNL este dispus să calce democrația în picioare pentru a-și păstra puterea. Statului mafiot patronat de Klaus Iohannis îi este frică de Dreapta Unită și încearcă că ne scoată de pe buletinul de vot ca Alianță, la fel cum a încercat Dragnea cu USR în 2019. Vom contesta această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ne vom lupta pentru drepturile noastre și pentru viitorul pe care îl merită această țară”, a anunțat Cătălin Drulă.
O reacție a avut și Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, care consideră decizia BEC un abuz.
“PSD a comandat și Biroul Electoral Central a executat. Reprezentanții PMP și Forța Dreptei au fost eliminați din componența BEC. Culmea ridicolului este că delegatul PMP a fost respins pe motiv ca delegația a fost semnată de Eugen Tomac, care nu figurează în registrul partidelor înscris ca președinte. În 2020, delegația reprezentantului PSD în Biroul Electoral Central a fost semnată de Marcel Ciolacu, în timp ce în registrul partidelor politice de la TMB era înscrisă ca președinte PSD… Viorica Dăncilă. Evident că vom ataca decizia BEC în instanță. Dar devine din ce în ce mai evident că le este frică de noi și că apelează la orice abuz pentru a putea frauda alegerile”, spune Ludovic Orban.
La rândul său, liderul PMP, Eugen Tomac, spune că PSD și PNL se tem de Dreapta Unită.
“Nu am crezut niciodată că la mai bine de trei decenii de la prăbușirea comunismului voi putea trăi în România sentimentul de opresiune, de constrângere, de îngrădire a unor libertăți fundamentale. Ieri, la propunerea PSD, a fost îngrădit dreptul PMP de a fi reprezentat în Biroul Electoral Central pe un motiv pentru care noi cei din PMP nu avem nicio vină. De doi ani de zile, un grup de câteva persoane, cu o înțelegere deficitară a democrației și a rolului votului în politică, contestă procesul verbal al ultimelor două congrese ale PMP pentru a întârzia publicarea rezultatului acestora în registrul partidelor politice. Scopul fiind simplu – PMP să nu participe la alegeri. În 2020, PSD avea înregistrată altă conducere decât Ciolacu în registrul partidelor politice și totuși a putut avea membru în BEC și participa la alegeri. Noi, în mod abuziv și scandalos, suntem lipsiți de acest drept pentru că așa vrea partidul stat. Decizia BEC o vom contesta. Nu este primul atac la adresa PMP. De îndată ce am decis să facem parte din polul de dreapta alături de USR și Forța Dreptei, a început hărțuirea PMP prin măsura total aberantă a AEP de a tăia subvenția partidului. Toate minciunile spuse despre noi în spațiul public de la diferite tribune ale instituțiilor statului au avut un singur scop – desființarea partidului. PMP de doi ani de zile, are o conducere legal aleasă și respectă cu strictețe legislația specială a partidelor politice. În toată această perioadă nu a existat nicio decizie a vreunei instanțe prin care să fie suspendat vreun congres al PMP, deși au existat zeci de cereri în acest sens. Mai mult decât atât, la 2 februarie a.c., Tribunalul București a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP și deși decizia este executorie, aceasta nu a fost pusă în aplicare. Ce se întâmplă de fapt, am aflat ieri, când PSD în mod oficial a cerut respingerea propunerii PMP pentru Biroul Electoral Central.Tot PSD a decis prin OUG de comasare a alegerilor restrângerea dreptului de a avea membri în secțiile de vot la alegerile europarlamentare, deși PMP este partid politic cu doi deputați aleși în Parlamentul European. Niciodată în România după 1989, nu a existat un asemenea derapaj antidemocratic”, acuză Eugen Tomac.