Razboiul pentru putere in Parlament
La presiunea strazii, Parlamentul s-a reunit ieri intr-o sesiune extraordinara, premierul Emil Boc venind in fata camerelor reunite pentru a prezenta starea economica si mai ales sociala din ultima vreme. Intre discursurile trumfaliste ale puterii si cele ale opozitiei care au cerut demisia Guvernului si alegeri anticipate, protestatarii din orasele tarii raman pe pozitii. Discursurile politice din ambele tabere ale spectrului parlamentar nu ii face pe oameni sa renunte la proteste.
Boc a gasit tapul ispasitor – Baconschi a fost demis
Prezent la tribuna Parlamentului, premierul Emil Boc a explicat necesitatea masurilor de austeritate si a justificat toate acuzele aduse de opozitie – fie ca a fost vorba de asumarea raspunderii pentru promovarea unor legi importante, fie numarul prea mare de ordonante de urgenta date in mandatul sau in fruntea guvernului. Si tot de la tribuna Parlamentului a anuntat revocarea din functie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, cel care a scris in urma cu cateva zile pe blogul sau aprecieri injositoare la adresa protestatarilor din Piata Universitatii. „Am luat decizia de revocare din functie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si am inaintat presedintelui Romaniei propunerea de revocare din functie pentru declaratiile facute”, a spus Boc. Teodor Baconschi scria pe blogul sau despre protestatari ca sunt o mahala violenta si inepta incolonata, ca minerii odinioara, in spatele mostenitorilor Securitatii.
Deputatul Lucian Bode, presedintele PDL Salaj, precizeaza pentru Graiul Salajului ca in sedinta de ieri a Biroului Permanent National s-a luat in discutie dezicerea de declaratiile facute de unii reprezentanti ai partidului care au jignit multimea care protesteaza in strada, printre acestia numarandu-se Baconschi si senatorul Iulian Urban. „Consider ca premierul a procedat corect, revocandu-l pe Teodor Baconschi”, a completat deputatul Lucian Bode.
Pentru portofoliul de la Externe se vehiculau ieri doua nume – fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu (UNPR), dar si Bogdan Aurescu, cel care a castigat procesul Romaniei cu Ucraina cu privire la platforma Marii Negre pe care o revendica tara vecina.
Opozitia cere alegeri anticipate
De cealalta parte, parlamentarii opozitiei au participat la sedinta camerelor reunite avand doua solicitari – demisia cabinetului Boc si alegerile anticipate. „Noi am cerut demisia guvernului si un pact politic intre partidele politice reprezentate in Parlament prin care sa fim de acord sa facem alegeri anticipate in primavara acestui an”, a declarat deputatul PSD Iuliu Nosa. „Asta depinde de parlamentarii UDMR si PDL. Dar nu cred ca se vor da jos de pe scaune”, a precizat si senatorul PSD Gheorghe Pop.
Seres Denes spune ca anticipatele ar agrava criza
Cu toate ca majoritatea privirilor s-au indreptat inspre UDMR, cei care detin puterea de a schimba soarta guvernului Boc, parlamentarii maghiari nu cred ca este posibil sa fie organizate alegeri anticipate in 45 de zile, cum cer cei din opozitie. „Nu suntem de acord cu alegerile anticipate pentru simplul motiv ca suntem in an electoral. Alegerile anticipate presupun o serie de proceduri constitutionale care, pentru a fi parcurse, este nevoie de 60 de zile. Apoi, mai trebuie 90 de zile pentru pregatirea efectiva a alegerilor anticipate si asa ajungem cu data alegerilor in vara, cand suntem aproape de termenul constitutional. Provocand alegeri anticipate, nu facem decat sa agravam criza in care suntem”, precizeaza deputatul Seres Denes, presedintele UDMR Salaj. Din pacate nu am putut afla punctul de vedere al senatorului UDMR Fekete Andras care nu este disponibil pentru presa salajeana, desi se exprima frecvent in mass-media nationala.
Talos crede ca puterea nu intelege realitatea
„Sesiunea extraordinara a Parlamentului scoate inca o data in evidenta obtuzitatea majoritatii parlamentare si a guvernului Boc, incapabili sa inteleaga realitatea si sa se raporteze la ea. Guvernul Boc-Basescu este incapabil sa inteleaga faptul ca principala nemultumire, a opozitiei si a cetatenilor, nu este diminuarea nivelului de trai, ci desconsiderarea cetatenilor, a opozitiei, a sindicatelor, a ONG-urilor, coruptia din guvern, ajunsa la cote nemaintalnite”, apreciaza deputatul liberal Mirel Talos.
USL ameninta cu demisia din Parlament
Inaintea sesiunii extraordinare a Parlamentului de ieri, conducerea USL s-a reunit pentru a discuta masurile pe care opozitia le va lua in cazul in care premierul Boc nu va demisiona. Potrivit lui Mirel Talos, au fost propuse trei directii de actiune: demisia in bloc a parlamentarilor USL, greva parlamentara pe perioada determinata de 30 de zile si greva parlamentara pana la terminarea actualului legislativ, respectiv pana in toamna cand ar trebui sa se organizeze alegeri generale. „Daca demisionam, nu rezolvam nimic. Potrivit regulamentelor camerelor, ei pot sa tina si fara noi sedintele parlamentare”, crede deputatul PSD Iuliu Nosa.
Lucian Bode: „o mineriada parlamentara”
Lucian Bode, liderul PDL Salaj, crede ca propunerea opozitiei de organizare a alegerilor parlamentare anticipate si amenintarea cu demisia din Parlament seamana cu o mineriada parlamentara, dictata de oamenii care stau in spatele celor doi lideri USL – Ion Iliescu in spatele lui Victor Ponta si Dan Voiculescu in spatele lui Crin Antonescu. Liderul democrat-liberalilor salajeni mai remarca si faptul ca in sedinta de ieri cei doi lideri ai opozitiei au avut mesaje diametral opuse, ceea ce ar arata neintelegeri intre ei. Astfel, spune Bode, daca Antonescu a declarat ca parlamentarii opozitiei vor demisiona, Adrian Nastase l-a corectat, aratand ca nu este constitutional termenul de 45 de zile pentru alegeri anticipate, iar cand Victor Ponta a cerut dialog cu reprezentantii puterii, Antonescu a refuzat orice tentativa de discutie. „Toate tentativele de dialog venite de la premierul Boc au fost respinse apriori de catre liderii opozitiei care, din punctul meu de vedere, au demonstrat ca au propria agenda politica de la care nu vor sa se abata cu niciun risc. O fac doar pentru a veni la putere mai repede, chiar daca asta inseamna cu doua luni mai devreme decat au convingerea ca o vor face”, a comentat Lucian Bode.
Alesii salajeni comenteaza – Razboiul pentru putere in Parlament
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...