In ultima vreme tot mai multi cetateni se plang de cele peste 20 de impozite si taxe impuse de actualul guvern. Dupa atata amar de bir nu-i de mirare ca evaziunea fiscala nu poate fi incetinita. Ea, in conditiile date, este un fel de instinct de aparare fata de agresiunea statului la supravietuirea unei companii, a unui agent economic. Pe de alta parte, reprezentantii statului incearca sa-si argumenteze actiunile de comba-tere a evaziunii prin necesitatea de a colecta sume cat mai mari la buget, sume necesare pentru intretinerea institutiilor statului, a sistemuui educational, de sanatate, de ordine si aparare, respectiv pentru demararea unor investitii sociale: drumuri, scoli, spitale, culte etc. In acelasi timp, populatia constata ca foarte multi bani care ajung in bugetul de stat sunt utilizati necorespunzator, ca sa nu spunem haotic. Se construiesc sau se reabiliteaza scoli care, apoi, in scurt timp sunt inchise. Se amenajeaza parcuri in centrul unor asezari rurale, pe care, firesc, nu le frecventeaza nimeni. Fara sa punem la socoteala numeroase fonduri din bani publici care ajung in buzunarele unorstop_coloana demnitari. Cercul vicios e intretinut de o legislatie neadecvata, coercitiva, centrata doar pe interesele statului, nicidecum ale cetatenilor. De aici, inchistarea economiei si reticenta investitorilor de a dezvolta capacitati de productie sau servicii. De aici, lipsa locurilor de munca si somajul. O politica fiscala mult mai permisiva ar debloca mediul de afaceri romansc, iar accentul ar trebui pus pe companiile tinere, care trebuie ajutate sa supravietuiasca. In alte state, o firma debutanta beneficiaza de o perioada de gratie de circa un an. La noi, a doua zi dupa ce se infiiteaza o firma, institutiile de control fac coada la usa. Politica fiscala este parte a politicii guvernamentale, aprobata de Parlament. Deci, de alesii nostri…
Alesii nostri si fiscalitatea excesiva
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...