Abia a trecut o saptamana de cand guvernul a luat decizia sa amane din nou (a sasea oara) alegerile pentru constituirea Camerelor Agricole, ce erau programate pentru aceasta luna, ca ministrul Agriculturii a si pomenit ieri, in Camera Deputatilor, un nou termen. Dar sa vedem in ce context s-a grabit Daniel Constantin sa anunte ca va organiza alegerile „imediat dupa 9 decembrie”.
Comitetul National de Initiativa (CNI) pentru Camerele Agricole ii cere in instanta ministrului Agriculturii Daniel Consatantin sa emita de urgenta ordinele prin care sunt stabilite bugetul necesar organizarii primelor alegeri pentru infiintarea Camerelor Agricole si data alegerilor. Potrivit unui comunicat transmis de CNI, a fost depusa la Curtea de Apel Bucuresti, la sectia de Contencios administrativ si fiscal, o cerere care sa oblige Ministerul Agriculturii sa emita: Ordinul privind alocarea sumelor necesare organizarii primelor alegeri si Ordinul privind stabilirea datei alegerilor in vederea infiintarii Camerelor Agricile Judetene si a Camerei Agricole Nationale. De asemenea s-a hotarat atacarea in conformitate cu legea a Ordonantei de Urgenta privitoare la prorogarea alegerilor.
Cu toate ca in presa se vehicula ca data posibila luna aprilie a anului viitor, Daniel Constantin a facut marti, in Parlament, urmatoarea afirmatie:”Ministerul va organiza alegeri pentru Camerele Agricole imediat dupa data de 9 decembrie, pentru a elimina orice interferenta a politicului in organizarea acestor alegeri”. Este stiut faptul ca sunt si persoane sau institutii care resping acest proiect al Camerelor Agricole, in spatele amanarii alegerilor aflandu-se interese obscure.O sumedenie de primari, de pilda, sunt impotriva acestor structuri. Gheorghe Glaman, presedintele Comitetului National de Initiativa, explica: „La ora actuala, primarii sunt indreptatiti sa elibereze certificate de producator agricol. Eliberarea acestor documente a generat in ultimii ani controverse serioase si stim ca s-au dat certificat de producator agricol cui vrei si cui nu vrei, dar mai ales cui nu vrei. Mai mult documentele despre care vorbim nu s-au dat pe degeaba. Eu nu merg pana acolo incat sa spun ca s-au dat neaparat „pe bani”, insa „pe voturi precis”. Odata cu inceperea activitatii Camerelor Agricole, emiterea certificatelor de producator se va transfera de la primarii la aceste entitati detinute de catre fermieri. Din acest motiv o sumedenie de primari sunt impotriva acestor structuri”, a explicat Glaman. Apoi, facand referire la asociatiile care ofera consultanta si stru-cturile care au rezultat in urma desfiintarii Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, Glaman a spus „Angajatii si conducerea acestor Camere Agricole Judetene au fost si au ramas cei mai mari dusmani ai viitoarelor Camere Agricole si asta din cauza ca aceste entitati create pe structura fostelor oficii judetene de consultanta agricola, de pe langa Consiliile Judetene sunt un fel de aservite unui partid sau altuia si care si-au facut prea putin treaba”, a acuzat specialistul.

Cand anume?
Dupa cum se vede nu toata lumea a imbratisat ideea infiintarii Camerelor Agricole. Interesele obscure au facut ca alegerile sa se amane de sase ori. Mai marii agriculturii romanesti simtind ca „branza se-mpute” au lasat-o mai moale si in loc de luna aprilie 2013, cand erau prevazute alegerile, au aruncat momeala cu „imediat dupa 9 decembrie”. De Ignat, de Craciun, de Revelion, de Boboteaza? Dupa atatea amanari e greu de banuit.