Partidele aflate la guvernare au hotarat comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari.
Coalitia guvernamentala PDL-UDMR-UNPR a decis in sedinta de ieri comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si reducerea numarului de parlamentari, insa cu mentinerea Parlamentului bicameral, concomitent cu modificare sistemului de vot.
„In sedinta coalitiei s-a decis comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare pentru luna noiembrie a anului 2012 si modificarea legislatiei electorale in urmatoarele conditii: vom avea un Parlament bicameral, la Senat propunerea coalitiei este de doi senatori pe fiecare judet, indiferent de dimensiuni, iar la Camera Deputatilor vom avea maxim 300 de deputati, inclusiv cei 18 deputati ai minoritatilor nationale”, a declarat in exclusivitate pentru Graiul Salajului presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode. In ce priveste sistemul de vot, democrat-liberalul spune ca acesta va fi uninominal la Senat si mixt la Camera Deputatilor. „La Senat vom avea vot uninominal majoritar, cel care castiga colegiul castiga mandatul de parlamentar. La Camera, doua treimi dintre deputati vor fi alesi pe sistem uninominal pur si maxim o treime dintre deputati pe o lista nationala de compensare”, a completat Bode.
Salajul pierde din deputati
De mentionat este faptul ca „pe lista nationala de compensare vor putea fi trecuti doar cei care au candidat in colegiile uninominale”, iar politicienii vor fi obligati sa aleaga pentru ce functie candideaza in 2012. „Nu pot candida pentru doua functii uninominale: si pentru primar sau presedinte de Consiliu Judetean si pentru parlamentar”, mai spune pedelistul. In urma reducerii numarului de parlamentari si a schimbarii sistemului de vot, Lucian Bode considera ca Salajul este avantajat. „Judetul nostru va fi avantajat de aceste modificari la Senat pentru ca vom avea doi senatori, la fel ca si Clujul, de exemplu. In schimb, numarul de deputati va scadea. Vom vedea din analize la cat. De la patru la trei sau la doi”, a conchis deputatul Lucian Bode. Pentru a promova aceste modificari legislative Guvernul ia in calcul asumarea raspunderii.
Arma opozitiei: motiunea de cenzura

In cazul in care Guvernul va promova reducerea numarului de parlamentari si comasarea alegerilor prin asumarea raspunderii, opozitia este pregatita sa depuna o motiune de cenzura, bazandu-se pe boicotul parlamentarilor puterii care nu sunt de acord cu reducerea numarului de senatori si deputati. „Vom depune o motiune de cenzura si cred ca aceasta motiune are toate sansele sa treaca, pentru ca sunt vizati si parlamentari ai actualei puteri de aceste modificari”, ne-a declarat deputatul PSD Iuliu Nosa. Daca motiunea de cenzura nu va avea succes si alegerile locale vor fi comasate cu cele parlamentare in noiembrie 2012, „oamenii vor fi bulversati de amalgamul de buletine de vot, iar numarul voturilor nule va fi mult mai mare decat in conditii obisnuite”, este de parere social-democratul.