Primaria Zalau efectueaza azi un exercitiu de alarmare publica incepand cu ora 10:30, in zona industriala a orasului. Exercitiul simuleaza conta-minarea cu substante periculoase a perimetrului vizat. Dupa ora 10:00 va avea loc o desfasurare generala de forte in oras. Initiativa Primariei mobilizeaza atat companii private, precum OMV, cat si institutii publice, printre care Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Politie, Jandarmi, Ambulanta si Crucea Rosie.
Am promis in editia de ieri ca vom reveni cu precizari in legatura cu scopul organizarii evenimentul, in masura in care le primim de la Primaria Zalau. Am aflat de la Andreea Borz, reprezentantul relatiilor cu presa din Primarie ca prin exercitiul de alarmare publica se urmareste activitatea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta (CLSU) Zalau si modul de comportare al cetatenilor si al salariatilor in cazul unui accident major privind contaminarea cu substante periculoase.
Alarma publica de azi urmareste perfectionarea deprinderilor membrilor CLSU si a centrului operativ pentru situatii de urgenta si aplicarea masurilor de protectie si interventie in caz de dezastru. De asemenea, se va verifica functionalitatea sistemului de instiintare-alarmare si audibilitatea semnalelor de alarmare pe raza orasului, explica Andreea Borz. Po-trivit aceleasi surse, alarmarea tes-teaza si functionalitatea fluxului informational in caz de dezastru, precum si capacitatea de interventie a serviciilor profesioniste si a celor de cooperare din Zalau. Nu in ultimul rand, municipalitatea urmareste prin acest exercitiu antrenarea cetatenilor cu privire la modul de comportare la startul semnalului de „alarma la dezastre”, spune Andreea Borz.
In comunicatul Primariei care anunta exercitiul de alarmare publica, reprezentantii administratiei publice locale cer cetatenilor sa respecte masurile de protectie civila la auzul semnalelor acustice. Municipalitatea omite insa sa spuna care sunt masurile de protectie ce se impun in acest caz.
Ce facem in caz de contaminare cu substante periculoase
Legea nr. 481/2004 modificata si completata prin Legea 212/2006 privind Legea Protectiei Civile in caz de alarma la accident chimic reglementeaza principalele masuri ce se impun intr-o situatie de o asa natura. Prin urmare, in caz de contaminare cetatenii sunt indrumati sa isi ia in casa lucrurile si bunurile lasate afara, dupa care sa inchida toate geamurile si usile locuintei; sa opreasca ventilatoarele si aparatele de aer conditionat care pot purta substantele periculoase; sa nu consume alimente si lichide din afara locuintei; sa pregateasca materialele folosite pentru decontaminarea imbracamintei si incaltamintei; sa isi anunte eventualii vecini care nu au fost instiintati de pericol; sa fie pregatiti pentru evacuare.
Riscul, de fapt, nu exista
Am cerut Primariei sa ne spuna daca au fost identificati factori reali de risc in zona industriala a Zalaului, cum ar fi contaminarea cu substante periculoase. Primaria spune ca „nu s-au identificat riscuri de contaminare cu substante periculoase”. Nu exista factori de risc reali in zona industriala a municipiului Zalau”.
Potrivit Andreei Borz, ultimul exercitiu de alarmare publica in Zalau a fost in anul 2010. Pe linie de accidente chimice a mai fost efectuat un exercitiu de alarmare publica in 2001, a mai precizat reprezentantul Primariei Zalau.