Platoul de marmura din fata Prefecturii Salaj si Piata Avram Iancu din Simleu Silvaniei au fost impanzite ieri, pret de patru minute, cu incepere de la ora 17.00, de 1.300 de elevi salajeni imbracati in negru, cu banda adeziva pe gura si inarmati cu pancarte si flyere pe care erau trecute mesaje sugestive impotriva traficului de persoane. Atat elevii, cat si organizatorii, au incercat si au reusit sa constientizeze populatia in privinta amplorii traficului de persoane si a efectelor sale la nivel individual, familial, dar si social. Actiunea desfasurata sub sloganul „Nu e de vanzare – Alege pentru binele tau! Ia-ti 4 minute sa incepi lupta impotriva traficului de persoane !” a fost organizata de Centrul Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala (CJRAE) Salaj, in parteneriat cu Centrul Ratiu pentru Democratie, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj si 19 unitati de invatamant gimnazial si liceal din municipiul Zalau si orasul Simleu Silvaniei.
Melania Gardan, directorul CJRAE Salaj, a precizat ca mesajul pe care participantii au dorit sa-l transmita parintilor, profesorilor, dar mai ales copiilor, este acela ca traficul de persoane transforma oamenii in sclavi si ca este nevoie de unitate la nivelul societatii pentru a lupta impotriva traficului de persoane. Flash-mob-ul a fost organizat ieri in 33 de locatii din lume, la aceeasi ora, durata actiunii fiind de numai 4 minute, insa suficient cat sa creeze impact.
Anul trecut, Salajul a ocupat locul I intre judetele din Regiunea Nord-Vest in privinta victimelor traficului de persoane, cu 38 de victime identificate de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Salaj.
Daca majoritatea elevilor erau imbracati in negru, organizatorii si o mica parte a elevilor au albul. Ambele culori au fost alese pe considerentul ca negrul simbolizeaza gravitatea infractiunilor si a consecintelor pe care victimele traficului de persoane trebuie sa le suporte, iar albul simbolizeaza victimele. Un rol important in organizarea actiunii flash-mob l-au avut consilierii scolari si profesorii logopezi din Zalau si Simleu Silvaniei, care au coordonat la nivelul fiecarei scoli activitatile de pregatire a elevilor. Zilele trecute, elevii s-au implicat si in diverse activitati cu caracter informativ pe tema traficului de persoane, au realizat bannere, flyere si pancarte cu mesaje sugestive pe tema traficului de persoane, necesare actiunii. Cele 19 unitati de invatamant care s-au implicat in actiune sunt Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Zalau, Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Zalau, Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” Zalau, Scoala Gimnaziala „Porolissum” Zalau, Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” Zalau, Scoala Gimnaziala „Iuliu Maniu” Zalau, Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” Zalau, Liceul Ortodox „Sfantul Nicolae” Zalau, Liceul Reformat „Wesseleny” Zalau, Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau, Liceul Sportiv „Avram Iancu” Zalau, Colegiul National „Silvania” Zalau, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalau, Grup Scolar „Mihai ViteazuI Zalau, Grup Scolar „Voievod Gelu” Zalau, iar din Simleu Silvaniei – Scoala Gimnaziala „Silvania”, Colegiul National „Simion Barnutiu”, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”.
Alarma impotriva traficului de persoane
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...