Tarifele sociale la energie nu vor mai fi eliminate, conform unei noi intelegeri cu FMI, iar ajutorul de incalzire a locuintei va fi majorat in luna noiembrie, pentru proteja-rea consumatorilor vulnerabili, a declarat ieri ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. „O masura care fusese negociata de guvernul anterior de Guvernul Boc nu mai este aplicata in urma renegocierii cu partenerii internationali, si anume eliminarea tarifelor sociale. Tarifele sociale nu se mai elimina. Ele trebuiau eliminate la 1 aprilie, nu se elimina, face parte din ceea ce am negociat cu partenerii nostri internationali, deci o alta masura care protejeaza consumatorii vulnerabili”, a spus Voinea. Totodata, el a anuntat ca ajutorul pentru incalzire va fi majorat in luna no-iembrie, cu un nivel care nu a fost inca stabilit.
Creste venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei
Cresterea cuantumului venitului minim garantat, in doua etape, si a alocatiei pentru sustinerea familiei a fost avizata in sedinta de ieri a Guvernului. Conform deciziei, alocatia va creste in medie cu 30 la suta de la 1 iulie, respectiv de la 60 lei la 80 lei pentru o familie cu doi copii, iar venitul minim garantat va fi majorat cu 8,5 la suta de la 1 iulie si cu 4,5 la suta incepand cu anul viitor, respectiv in medie de la 191 lei la 217 lei. Numarul beneficiarilor pentru alocatie va creste de la 307.000 la 444.000 familii, iar cel al venitului minim garantat va urca de la 214.000 la 279.000 familii, din luna iulie, si la 307.000 familii, din 2014. Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, incepand cu 1 iulie, pentru a compensa cresterea preturilor la energie. El a precizat ca suma venitului minim garantat va creste in medie cu 13 la suta, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30 la suta. Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorii de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor.
In luna februarie, Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune reglementarea masurilor speciale destinate be-neficiarilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de elimi-narea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale. Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrica si gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei, diferentiat in functie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie de pana la 200 lei si 18 lei pentru beneficiarii alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse intre 201 si 370 lei. Conform unor estimari realizate de expertii Bancii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si a celor furnizate de Institutul National de Statistica, cresterea cheltuielilor cu energia electrica pentru categoriile vulne-rabile se situeaza intre 14 lei si 20 de lei, la care se adauga o crestere medie de 3 lei a pretului la gazele naturale.