În ședința Guvernului de joi, 8 februarie, a fost adoptată Ordonanța de urgență prin care s-a aprobat schema de ajutor de stat ”Creditul Fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Act normativ vizează creșterea accesului la finanțare pentru fermieri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale acordă un ajutor de stat, sub formă de grant, care să acopere rata dobânzii ROBOR. Fermierii vor beneficia și de bani pentru facturile la energia electrică, mai exact 50 la sută din valoarea facturii, dacă energia este folosită pentru funcționarea sistemului de irigații.

“Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1,95%/an. Sprijinul este de maximum 280.000 euro pe cinci ani. De asemenea, aprobăm o măsură prin care ajutăm fermierii ce folosesc sistemul de irigații. Achităm și în anul 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole. În plus, am văzut cu toții, avem o veste bună și de la Bruxelles: după eforturile intense ale României și ale altor state europene, Comisia Europeană retrage proiectul controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat serios pe fermierii noștri. Este o victorie atât a guvernului, cât și a celor mai serioși europarlamentari români în a susține cu argumente solide interesele agriculturii naționale.Toate măsurile convenite cu fermierii se duc până la capăt! Sunt măsuri esențiale care vor duce la creșterea producției românești de hrană”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul ședinței de Guvern.

Ce prevede ”Creditul fermierului”

„Creditul Fermierului”, schema de ajutor prin care MADR acordă un ajutor de stat, este o formă de ajutor finaciară prin care fermierii își pot acoperi componenta de ROBOR la 3 luni. Condiția este ca finanțarea prin creditare să fie acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, și nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar. Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95 la sută pe an.

Bugetul total schemei de ajutor de stat aprobată de Guvern este de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul a 164,1 milioane euro, şi se asigură în limita sumelor disponibile din contul „Fondul pentru creditare și garantare a creditelor”, precum și a prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.

Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.

Monitorizarea şi controlul beneficiarilor în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat se efectuează în mod transparent, nediscriminatoriu, prin publicarea lunară a înscrierilor şi beneficiarilor, pe site, de către FGCR, cu respectarea reglementărilor aplicabile instituțiilor de credit şi instituțiilor financiare nebancare, precizează Ministerul Agriculturii.