Într-un context economic fragil, în care micile afaceri se închid una după alta, oamenii își pierd locurile de muncă, într-o țară în care sănătatea și educația sunt mereu subfinanțate, se găsesc, lună de lună, în pușculița statului, bani pentru finanțarea partidelor politice. Procedura este cât se poate de legală, încă din 2008, în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Moralitatea sau utilitatea unei astfel de măsuri ar putea să ne pună pe gânduri. Banii se acordă prin Autoritatea Electorală Permanentă.
Luna aceasta, de exemplu, în conturile partidelor politice au intrat, în total, 23.128.356 lei. Dacă vi se pare mult, e de menționat faptul că în septembrie au fost virați, din bugetul de stat, cu aceeași destinație, 57.279.457 lei. În iulie și august, sumele au fost mai mici, partidele primind, în total, lunar, 6.053.276 lei.
Cei mai mulți bani au ajuns la PSD
Potrivit datelor oficiale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, PSD a încasat luna aceasta 11.554.112 lei. Pe locul doi se află PNL, cu 6.413.147 lei. USR a primit 1.712.290 lei. La ALDE au ajuns luna aceasta 1.401.722 lei, iar la PRO România 1.070.181 lei. PMP a primit de la stat 770.530 lei, iar Partidul Forța Națională 171.229 lei.
Sume impresionante intră, lunar, în conturile partidelor, din banii cetățenilor
Partidele primesc bani cadou de la bugetul de stat încă din 2008, în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Potrivit legii, suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04 la sută din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
Fiecare formațiune politică primește o anumită sumă de bani, calculată în funcție de numărul de voturi obținute la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senat si numărul de voturi de la alegerile generale pentru autoritățile administrației publice locale.
Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.
În cazul alianțelor politice sau electorale, subvenția se va împărți între membrii alianței după numărul de mandate obținute.
Subvenția de la bugetul de stat se varsă lunar, prin bugetul Autorității Electorale Permanente, într-un cont special deschis de către fiecare partid politic.
Subvențiile acordate partidelor politice au statut special și nu sunt supuse executării silite, adică nu pot fi poprite.
Banii încasați din aceste subventii pot fi folosiți pentru întreținerea și funcționarea sediilor, cheltuieli de personal, cheltuieli pentru presă și propagandă, cheltuieli de deplasare în țară și în străinătate, investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective, cheltuieli de protocol, cheltuieli de întreținere și reparații auto, cheltuieli de transport, cheltuieli cu combustibili și carburanți. Oportunitatea acestor cheltuieli e stabilită de organele de conducere ale partidelor politice.