Federatia Agrostar cere accizarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, sustinand ca mentinerea acestora, neconforme cu legislatia comunitara in domeniu, duce la pierderea a peste 30.000 de locuri de munca in viticultura, precum si la abandonul a peste 50.000 hectare plantate cu vita de vie.
Sindicalistii solicita reanalizarea raportului de control nr.322/6.10.2009 in raport de legislatia comunitara si nationala in domeniu si sustinerile regasite in raportul de control in legatura cu relansarea industriei bauturilor alcoolice fermentate nedistilate altele decat berea si vinul, in concordanta cu potentialul natural, uman si economic de care dispune Romania, potrivit unui comunicat al organizatiei.
Agrostar cere, de asemenea, o ancheta, ca urmare a sesizarilor organizatiilor reprezentative de producatori din sectorul vitivinicol in legatura cu concurenta neloiala pe care bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, o fac vinului si produselor vitivinicole.
Blocul National Sindical (BNS) cerea Guvernului, in luna martie, interzicerea producerii bauturilor alcoolice fermentate nedistilate si a bauturilor intermediare sau accizarea lor, precizand ca producatorii acestor bauturi nu platesc impozite, pagubind bugetul cu 220 de milioane de euro anual.
Sindicalistii amenintau atunci ca, daca intr-o saptamana, Ministerul Agriculturii nu elaboreaza un ordin prin care sa interzica vanzarea acestor bauturi, vor iesi in strada si vor face plangeri la Directia Nationala Anticoruptie impotriva celor care incalca legea. „Aproximativ 220 de milioane de euro lipsa din bugetul de stat, aproximativ 4,3 milioane de hectolitri de bautura – facatura periculoasa pentru sanatatea consumatorului, reguli europene sfidate si inca o dovada ca romanul este inventiv cand vine vorba de inselat si scos bani din piatra seaca -, acesta poate fi rezumatul unei afaceri care are drept protagonisti principali Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Ministerul Agriculturii”, declara presedintele BNS, Dumitru Costin.
Potrivit liderului sindical, Directiile Agricole Judetene emit licente de fabricatie pentru astfel de activitati care nu se regasesc in niciun act normativ. Aceste produse sunt mai ieftine pentru ca „nu sunt purtatoare de accize” si sunt tolerate pe piata, mai ales in mediul rural, avand consecinte grave asupra populatiei, sublinia Costin.
Astfel, BNS cerea Guvernului, Ministerului Agriculturii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului interzicerea producerii acestor bauturi sau accizarea lor, „daca se considera ca mentinerea lor este vitala pentru Romania”, clarificarea cadrului legal, desfasurarea unor anchete la ANPC si Ministerul Agriculturii si sanctionarea celor responsabili de tergiversarea transpunerii legislatiei europene.
Reprezentantii Federatiei Agrostar sesizau faptul ca, de aproximativ un an, cei 108 agenti comerciali din segmentul bauturilor alcoolice produc si comercializeaza bauturi alcoolice fara sa plateasca accize catre buget.
Presedintele BNS sublinia ca, pe langa faptul ca nu se platesc accize pentru acest tip de bauturi alcoolice, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care mai permite producerea si comercializarea de bauturi „fermentate linistit” – in termeni tehnici – sau binecunoscutul „vin la pet”, facut din alcool etilic si un cocteil nociv de chimicale. Regulamentul UE precizeaza ca se pot fabrica bauturi fementate, dar numai din fructe.