Cum nu exista societati de asi-gurare care sa se lege la cap cu gestionarea riscurilor din agricultura, Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta (OUG 64/30) pentru infiintarea fondurilor mutuale. Actul normativ prevede acordarea de compensatii financiare agricultorilor afiliati, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. Aceste fonduri mutuale se vor organiza ca structura tehnica si de coordonare la nivel central cu opt centre regionale. Compensatiile financiare vor fi stabilite in functie de resursele financiare existente si decizia consiliului director”, se arata in Ordonanta.
Numai membrii fondurilor vor beneficia de compensatii
Fondurile mutuale vor acorda compensatii financiare numai membrilor care au contributiile achitate la zi pe baza angajamentului acestora. Pot beneficia de compensatii financiare membrii fondului a caror productie pe culturi sau specii de animale a fost diminuata in anul in cauza cu mai mult de 30 la suta, fata de productia medie realizata de acesta in trei ani anteriori consecutivi. In cazul in care un producator agricol nu a mai cultivat sau crescut in anii precedenti cultura sau specia afectata, aceasta se considera ca se incadreaza in procentul de peste 30 la suta de pierdere de productie.
alcularea compensatiei
Calcularea compensatiei are la baza pierderea de venit si, dupa caz, alte costuri suportate de be-neficiar. „Nivelul maxim al compensatiilor financiare acordate producatorilor agricoli din fonduri publice nu poate depasi 65 la suta din valoarea totala a costurilor eligibile rezultate”, se arata in normele metodologice de aplicare a Ordonantei nr.64.
Surse din Ministerul Agriculturii au afirmat ieri ca trei sferturi din maximul despagubirilor care vor fi acordate vor proveni de la comunitatea europeana, si doar un sfert din contributiile fermierilor. „Din cei 65 la suta (maximul despagubirii ce poate fi acordata prin fondul mutual pentru pierderea de venit) 75 la suta vine din partea comunitatii europene si doar 25 la suta din partea Romaniei. Fondul mutual este al fermierilor si va fi administrat de ei. Noi nu mai sustinem decat din punct de vedere financiar functionarea lui a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Daca ei inteleg ca trebuie sa-l puna rapid in practica, automat vom discuta in perioada urmatoare ca statul sa intervina”, a mai spus Constantin, subliniind ca infiintarea unui singur fond mutual este mult mai oportuna decat in cazul in care s-ar infiinta 42 de fonduri, pentru ca acestea nu vor mai aea capacitatea de a acoperi toate necesitatile agricultorilor.
La sedinta de Guvern de marti au fost aprobate normele metodologice de apicare a prevederilor OUG nr.64/2013.