Primaria nu spune cate, nu spune cand, nu spune…mai nimic. Poate nu stie
Pana in urma cu cativa ani, in Zalau numai cine nu vroia nu-si facea garaj si straturi cu patrunjel in fata blocului. Situatia s-a schimbat incepand cu luna aprilie a anului 2009, cand Primaria a demolat 18 garaje in cartierul Bradet, pe locul carora s-au amenajat 34 de locuri de parcare. Actiunea a continuat in 2010 in cartierul Dumbrava II, unde 24 de garaje au fost demolate, pe locul lor fiind amenajate 48 de parcari. Actiunea primariei a fost legitimata de lipsa autorizatiilor de constructie pentru astfel de garaje. Numarul total al garajelor con-tabilizate de Primaria Zalau pana in martie anul trecut este de 3.500. Poate ca multe dintre ele nu au autorizatie. Numai ca…Manuela Ghiurutan, purtatoarea de cuvant din cadrul primariei, ne-a spus doar ca, dintre cele 3.500, toate garajele necorespunzatoare din punct de vedere legal sau al neincadrarii in planul urbanistic general din 2010 al orasului vor fi demolate. Prin urmare, este imposibil de precizat cate garaje ar trebui demolate din datele primite. Conform primariei, se pot face calcule doar pe baza proceselor verbale de amenda date de inspectorii primariei celor care nu au avut autorizatie sau nu au respectat certificatul de urbanism atunci cand au construit ceva, nu se stie ce. In prezent sunt inregi-strate 68 de procese verbale de amenda pentru constructii ridicate neconform cu legea. Primaria nu poate preciza cate dintre acestea sunt garaje si cate sunt altfel de constructii.
Criza locurilor de parcare, fie ca sunt rezidentiale, fie ca sunt curente, este tot mai apasatoare, in conditiile in care numarul autoturismelor a crescut cu fiecare an. In 2006, primaria a amenajat primele parcari in jurul blocurilor, cu contracte de inchiriere incheiate intre proprietarii de locuinte si serviciul primariei, responsabil cu domeniul public. Un astfel de contract de inchiriere este valabil doi ani, dupa care trebuie reinnoit. Un loc de parcare eli-berat nu poate fi preluat de alta persoana decat in urma unei licitatii organizate de SC Citadin. Nu se specifica, in raspunsul solicitat primariei, care sunt cartierele in care se vor continua amenajarea locurilor de parcare rezidentiale in perioada imediat urmatoare. „Vom amenaja locuri de parcare in toate cartierele din municipiu, in functie de programul anual al Citadin SRL Zalau”, se arata in raspunsul primit de la primarie, raspuns evaziv atat in ceea ce priveste programul firmei Citadin, cat si cartierele unde se vor face parcari.
La intrebarea care este impozitul pe care il plateste un detinator de garaj, raspunsul este ca pentru persoanle juri-dice se plateste in functie de valoarea inregistrata in contabilitate, iar pentru persoanele fizice, in functie de suprafata construita. Pentru un garaj in zona de impozitare „B”, impo-zitul este de noua lei pe an. La intrebarea despre cat costa un loc de parcare inchiriat de la primarie, am primit adresa unui link (http://www.zalausj.ro/ro/hotarari/2012/h233-2012-anexa3.pdf) pe internet, in care se vorbeste despre inhumari, tarabe, flori si locuri publice din piete. Nu am gasit nimic despre preturile locurilor de parcare din jurul blocurilor. Ca primaria comunica prost cu publicul nu-i o noutate, asa ca nu insistam pe subiect