Adrian Năstase a fost transferat de la Penitenciarul Spital Rahova la Penitenciarul Spital Jilava, din cauza afecţiunilor medicale cronice de care suferă, fiind cazat in Secţia Boli Interne, cu o altă persoană privată de libertate, intr-o cameră prevăzută cu şase paturi şi grup sanitar propriu. Potrivit purtătorului de cuvant al Penitenciarului Spital Bucureşti Jilava, Daniela Popescu, Adrian Năstase a fost internat in unitate in 17 iulie, prin transfer de la Penitenciarul Spital Bucureşti Rahova.
„Transferul s-a realizat datorită afecţiunilor medicale cronice de care suferă, ţinandu-se cont inclusiv de recomandările medicilor specialişti”, a precizat Daniela Popescu.
Adrian Năstase este cazat in Secţia Boli Interne, cu o altă persoană privată de libertate, intr-o cameră prevăzută cu şase paturi şi grup sanitar propriu, se arată intr-un comunicat de presă de luni al Penitenciarului Spital Bucureşti Jilava.
La internarea lui Adrian Năstase in Penitenciarul-Spital Bucureşti Jilava au fost verificate identitatea şi documentele de incarcerare, acesta a fost informat cu privire la regulamentul de ordine interioară, au fost intocmite documentele operative cu ocazia primirii in spital şi a fost repartizat la salon conform recomandării medicului de gardă.
Totodată, a fost realizat consultul medical, conform procedurilor, „in condiţii de confidenţialitate”, a precizat sursa citată.
„Dreptul la asistenţă medicală al persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate este garantat. Asistenţa medicală in sistemul penitenciar se asigură in mod gratuit, ori de cate ori este necesar sau la cerere, cu personal calificat, potrivit legii”, a mai arătat sursa citată.
In 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul calităţii”, in care a fost acuzat in legătură cu strangerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, cand a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
In seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a incercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 pană in 26 iunie, cand a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. In 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte şi medicii Ioan Lascăr şi Şerban Brădişteanu.
Parchetul Inaltei Curte de Casaţie şi Justiţie verifică procedura derulată de cei doi poliţişti care au mers la locuinţa lui Năstase pentru a pune in executare mandatul de condamnare a acestuia, de la intrarea in imobilul din strada Zambaccian şi pană la preluarea fostului premier de către ambulanţă, după tentativa de sinucidere.
Procurorul general, Codruţa Kovesi, declara, in 26 iunie, că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase şi că urmează să fie verificate toate actele medicale.
Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, in urma căreia acesta a fost internat şi operat la Floreasca, a generat unele suspiciuni in spaţiul public legate de ingrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier şi de diagnosticul lui.
Adrian Năstase a fost audiat, in 16 iulie, la Penitenciarul Rahova in legătură cu tentativa sa de sinucidere din seara de 20 iunie, cand poliţiştii au venit la domiciliul său pentru a pune in executare mandatul de incarcerare.
Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” a transmis procurorilor, in 13 iulie, concluziile raportului de expertiză medico-legală in acest caz.
Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, managerul spitalului, Radu Macovei, medicul Simona Bragadireanu, de la secţia Anestezie Terapie Intenvisă (ATI), Gheorghe Dumitru, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, Nicolae Costea şi Marian Apostol, ofiţeri de poliţie judiciară in cadrul Poliţiei Capitalei, sunt cercetaţi de procurorii DNA pentru favorizarea lui Adrian Năstase.
Aceştia sunt acuzaţi că au ingreunat şi au incercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului premier Adrian Năstase.