La liceele din Salaj au ramas locuri suficiente si pentru elevi din alte judete deoarece in planul de scolarizare au fost aprobate peste 2.600 de locuri.

Toti cei 1.884 de absolventi de clasa a VIII-a repartizati computerizat la liceele si colegiile din Salaj au fost declarati admisi, desi multi dintre ei aveau medii sub cinci. Astfel, Salajul se numara printre putinele judete din tara unde toti absolventii de gimnaziu au fost admisi la liceu inca din prima etapa a repartizarii, insa ramane de vazut cati dintre acestia vor reusi sa obtina diploma de bacalaureat, daca luam in calcul rezultatele examenului de bacalaureat care tocmai s-a incheiat. Cu toate ca 2.100 de candidati au sustinut examenele nationale din iunie 2012, o parte nu au intrat la liceu in baza repartizarii, ci au fost nevoiti sa sustina si probe de aptitudini deoarece au optat pentru liceele vocationale – Liceul Pedagogic, Liceul Sportiv, Liceul de Arta – dupa cum a precizat pentru Graiul Salajului inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Gheorghe Bancea. Cea mai mare medie de admitere la liceu a fost media 10 la Colegiul National „Silvania” Zalau , iar cea mai mica medie a fost 3.36 la Liceul tehnologic Nr.1 Sig.
La CNS, cinci elevi au fost admisi cu 10
CNS Zalau ramane in fruntea liceelor din judet, cea mai mica medie de admitere fiind 8.47, profil Stiinte ale naturii, sectia maghiara, si pe ultimul loc, cum era si firesc dupa media de admitere, Liceul din Sig. Dupa cum au ales inca de la afisarea rezultatelor la examenele nationale, cei cinci absolventi de gimnaziu care au obtinut media 10 au optat pentru Colegiul National „Silvania”. Trei dintre elevii zalauani de 10 au ales profilul matematica-informatica, unul matematica-informatica la clasa bilingva (romana-engleza), iar unul clasa de filologie. Dealtfel, la toate cele sase profile de la CNS s-a intrat cu medii mari – la stiinte ale naturii cea mai mica medie de admitere a fost 9.27, la mate-info bilingv 9.23, la filologie 9.09, la mate-info 8.83, mate-info maghiara 8.58 si la stiinte ale naturii – limba maghiara 8.47. Pe locul doi in topul profilelor din liceele salajene se claseaza profilul Economic de la Colegiul National „Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei, unde cea mai mica medie de admitere a fost 8.26. Pe locul trei se claseaza Matematica-informatica de la API Zalau, unde s-a intrat cu 8.26, urmat de profilul Filologie de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” Zalau.
Nimeni nu ramane pe dinafara
Inspectoratul Scolar Judetean a avut grija inca de la inceputul anului 2012 sa propuna in planul de scolarizare suficiente locuri incat niciun absolvent de clasa a VIII-a sa nu ramana fara loc la liceu. Au fost propuse in planul de scolarizare 2.604 locuri la liceu in anul scolar 2012-2013 si chiar daca toti absolventii de gimnaziu sunt inmatriculati, inca mai raman locuri libere, chiar si pentru elevi din alte judete. Ghoerghe Bancea a declarat ca in sesiunea de vara au participat la examenele nationale 2.100 de elevi, insa mai sunt elevi de clasa a VIII-a care au ramas corigenti si se vor inscrie la examenele nationale, respectiv liceu, in sesiunea de toamna, daca vor reusi sa obtina note de trecere la materiile pe care nu le-au promovat in cele doua semestre din anul scolar 2011-2012.
Noroc cu mediile din clasele V-VIII
Foarte multi elevi salajeni care au absolvit clasa a VIII cu medii mari, dar la examenele nationale au avut note foarte mici, au obtinut media de admitere mare pentru ca media din clasele gimnaziale a contat in proportie de 50 la suta. Spre exemplu, o eleva din Surduc cu media de absolvire 8.41, cu 2.10 la matematica si 6.40 la limba si literatura romana, a obtinut media de admitere 6.33.Un alt elev de la „Simion Barnutiu” Zalau a absolvit gimnaziul cu 7.33, insa la matematica a obtinut nota 1.00 (punctul din oficiu) si 1.80 la romana. Media de admitere rezultata a fost 4.36 si a fost admis la liceu cu toate ca la examene a facut doar act de prezenta.
Cum si rezultatele la examenul de bacalaureat au fost extrem de slabe in acest an – la patru licee din Salaj fiind promovabilitatea zero, oficialii din Educatie vor sa reintroduca examenul de admitere la liceu, ceea ce ar tria elevii care sunt capabil sa si finalizeze ciclul liceal. Motivatia acestora este ca, din moment ce elevii intra nepregatiti la liceu, tot nepregatiti il vor si incheia, pentru ca profesorii nu sunt motivati sa lucreze in plus cu cei care nu au bagajul de cunostinte minime pentru a tine pasul materiei. In consecinta si notele primite de elevi la materiiile din care au sustinut examenul de bacalaureat.