In incercarea de a realiza un material de interes public, colegul nostru Andrei Bejan a fost agresat ieri de administratorul cladirii GBM, din centrul orasului, de langa piata. Domnul Viorel Cristea-desi acest titlu nu se potriveste deloc cu atitudinea unui „ultras”, de care a dat dovada-a sarit ca ars in momentul in care a vazut cameramanul filmand, culmea, pe celalalt trotuar. Colegul nostru se afla pe domeniul public, in parcarea din spatele scolii „Simion Barnutiu”, si filma imprejurimile. Lucru permis, de altfel, de legislatia in vigoare. In momentul in care a vazut camera de filmat peste drum, Viorel Cristea a devenit agresiv, l-a bruscat pe cameraman, i-a cerut sa se legitimeze si sa stearga urgent imaginile, cu atitudinea unui militian. „Am dreptul de a te intercepta ca un om mai in varsta”, a argumentat el. Colegul nostru a fost bruscat, prins de mana in care tinea camera, imobilizat si apoi impins cu brutalitate pe capota unei masini din parcare, in incercarea de a-l face sa stearga imaginile filmate. Repetam, imagini filmate pe domeniul public, in conformitate cu legea, in care Viorel Cristea se temea ca ar putea aparea si cladirea pe care o administreaza si o pazeste cu atata patos.
In apararea colegului nostru a sarit paznicul de la firma Nera Star, responsabila cu paza cladirii GBM, care a incercat sa-l tina la distanta pe administratorul agresiv.
Legislatia permite filmatul in public
Potrivit legislatiei in vigoare, in Romania filmatul in locurile publice este permis. Cat priveste proprietatile private, nu exista nici o restrictie in a le fotografia sau filma dintr-un loc public si a le difuza. Articolul 30 din Constitutia Romaniei prvede ca „libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile”.
Articolul 188, capitolul V, din HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania prevede ca „obiectivele, zonele si locurile in care fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrari de arte plastice se efectueaza numai cu autorizare vor fi marcate cu indicatoare de interdictie in acest sens, care vor fi instalate prin grija institutiilor carora le apartin, cu avizul de specialitate al organelor administratiei publice locale”. In categoria locurilor care nu pot fi fotografiate sau filmate fara aprobare intra zonele de securitate si administrative ale unitatilor militare sau detinatoare de secrete de stat.
Pentru ca un asemenea comportament nu poate fi tolerat, colegul nostru Andrei Bejan a depus plangere la politie, unde a primit asigurari ca in cel mult o saptamana vor fi facute toate demersurile necesare in astfel de situatii.
Cameramanul a incercat sa obtina si un certificat medico-legal care sa ateste urmele de agresiune de pe brate si de pe gat dar, culmea, la Serviciul Judetean de Medicina Legala „te vede” cineva doar pana la ora 10.30. Cine e batut dupa aceasta ora, nu are alta varianta decat sa astepte pana a doua zi.